Nepodceňte kontrolu okapů, chrání zdi i základy domu

 Dům 
26. května 2017 07:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud podceníte kontrolu okapů, může vám voda na domě napáchat nemalé škody. Shutterstock
Při kontrole domu byste neměli zapomínat na revizi okapového systému. Chrání totiž zdi a základy domu. Jenže váš majetek bude v bezpečí jen s plně funkčním a správně osazeným okapem.

Okapový systém svádí vodu ze střechy do žlabů a z nich pak do okapové roury, která vede kolmo ze střechy domu k zemi, kde voda odteče do dešťové kanalizace. Žlaby musejí mít dostatečný sklon, aby umožňovaly odtok vody. Doporučený sklon žlabů ke svodům je přibližně 3 mm na metr délky. Dešťová kanalizace musí mít rovněž dostatečný sklon a nesmí mít žádné prohlubně, ve kterých by se usazovaly nečistoty. Za dostatečný sklon se považuje 1 cm na metr.

Okapové žlaby mají nejčastěji půlkulatý nebo obdélníkový průřez. Pokládají se na háky upevněné ke krokvím, k lati nad krokví nebo na bednění pod střechou. U starších domů může mít žlab dřevěný kryt upevněný na dřevěných hranolech.

Typy okapů

Kovové okapové systémy bez povrchové úpravy

Jsou obvykle vyrobeny z mědi, titanzinku nebo nerezi. Náklady na pořízení jsou vysoké a například měděné okapy jsou častým terčem zlodějů.

Plastové okapové systémy

Jsou náchylné k poškození a mají nižší životnost. Výhodou je jejich přijatelná cena.

Ocelové pozinkované okapy s povrchovou úpravou

Splňují vyrovnaný poměr mezi kvalitou a cenou, mají vysokou životnost, minimální nároky na údržbu a díky široké škále barev se dají snadno přizpůsobit barvě střechy nebo fasády.

Aby okapy dobře fungovaly, musejí být žlaby a odtokové roury plně průchodné. Je tak potřeba vše pravidelně zkontrolovat a případné překážky odstranit.

Kontrola a čištění okapů

Konrolujte všechny části okapového systému, tedy i objímky svodů a žlabové háky. Pokud jsou ohnuté, mohou změnit sklon žlabu a tím zhoršit jeho funkci.

Kvůli spadanému listí, jehličí a případným dalším nečistotám nebo dokonce ptačím hnízdům, které si v nich ptáci rádi staví, je třeba namontovat lapače nečistot. I ty je ale nutné čas od času vyčistit. Pokud nemůže voda při intenzivním dešti správně odtékat, okapy přetékají a může dojít k prosáknutí vody do domu. Při čištění vám může pomoci čistič okapů s teleskopickou násadou.

Skvělou a velice účinnou volbou prevence zanášení okapů nečistotami je podélný síťový kryt okapu, díky kterému se do něj listí nedostane. Pokud se na něm listy zachytí, po čase uschnou a vítr je odnese.

Ucpané svody a potrubí vyčistíte nejsnáze tak, že vyjmete kryt a propláchnete je hadicí nebo vysokotlakým čističem. Podzemní odtok můžete vyčistit pérem na čištění odpadů.

Co s poškozenými okapy

Pokud je to nutné, je třeba poškozené okapy vyměnit. U plastových okapů je montáž snadná a spojení okapových žlabů můžete provést třeba pomocí lepidla nebo tmelu.

I u pozinkovaných okapů se mohou po čase vytvořit drobné otvory a praskliny. Kvůli nim ale není nutné měnit hned celý okap. Po vyčištění žlabu utěsněte drobné otvory pružnou síťovinou s bitumenovou vrstvou na spodní straně. Síťovinu poté zahřejte horkovzdušnou pistolí tak, aby se bitumen začal roztékat. Pásku pevně přitiskněte na místo a po celém jejím obvodu pečlivě naneste střešní tmel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47