Ucpaný odpad zvládnete opravit i sami

 Dům 
26. června 2017 16:14 / Marie Popelková
  10
📷
5 fotografií v galerii
Čištění ucpaného odpadu není žádná velká věda. Shutterstock
Odpad ve vaně, umyvadle nebo v dřezu se čas od času zanese zbytky vlasů, vousů, mycími přípravky či tuky z kuchyně. Je třeba zasáhnout a odpadní potrubí pořádně protáhnout. Metod je hned několik.

Jak si poradit s ucpaným odpadem?

Gumový zvon

Do odtoku napusťte trošku vody, gumový zvon přiložte na odtokový otvor a rázně zmáčkněte. Postup opakujte několikrát dokola. Silným tlakem se může špunt uvolnit.

Chemické prostředky

V obchodech je k dostání řada speciálních přípravků na čištění odpadu. Mohou být v podobě roztoků, drobné krupice a podobně. V každém případě buďte opatrní - jde o prudce reagující žíraviny, které vám mohou stříknout do oka nebo na kůži a poleptat ji. Proto nečistěte odpady chemikáliemi v přítomnosti dětí.

Čištění sifonu

Sifon pod dřezem, umyvadlem či vanou slouží primárně jako pachový uzávěr, ale je to také zachycovač mechanických nečistot. Do čištění sifonu se většinou nikomu zpočátku příliš nechce, přitom jeho včasné vyčištění je často tou nejjednodušší metodou, jak vrátit odpadům bezvadnou funkčnost. Nejprve pod sifon umístěte kbelík, aby špinavá voda nevytekla na podlahu. Potom spodní část sifonu odšroubujte (může to jít i dosti ztuha) a nádržku důkladně vymyjte a vyčistěte. Při té příležitosti je dobré mít po ruce nové těsnění do sifonu. Bude-li to nutné, staré těsnění vyměňte a sifon znovu smontujte a dobře utáhněte.

Sprcha

Pokud nemáte po ruce gumový zvon ani chemikálie a bojíte se odmontovat sifon, jako nouzové řešení vám může pomoci sprcha. Z hadice odšroubujte hlavici a pak ji pevně přitiskněte na mřížku odpadního otvoru. Aby zbytečně neutíkal tlak, utěsněte hadici po stranách mokrým hadrem, který pořádně přitlačte. Pak stačí jen pustit vodu do hadice a doufat, že její tlak ucpávku z nečistot v potrubí prorazí. V mnoha případech tato jednoduchá metoda zabere.

Ruční sací pumpa

Podobně jako zvon ji přisajete na výpust dřezu, vany či umyvadla a pohybem pístu vyvíjejte tlak nebo podtlak – podle toho, zda píst přitahujete k sobě, nebo na něj tlačíte. Zařízení je účinné a stojí pár korun.

Instalatérské pero

Vyzkoušet můžete také ruční instalatérské pero. Seženete jej v instalatérských potřebách a v hobby marketech. Instalatérská pera se liší průměrem a délkou ohebné pružiny, ta silnější jsou určena k protažení kanalizace, ta útlejší pro potrubí menších průměrů. Nejprve demontujte sifon, abyste se snadno dostali do potrubí. Pak do potrubí vložte špičku ručního pera a zasunujte ho co nejdále. Pokud narazíte na odpor, začněte otáčet kličkou na druhém konci pera a přitom tlačte pero dopředu. Zkuste točit i na druhou stranu. Tímto způsobem lze odstranit měkkou a nepříliš velkou ucpávku v potrubí.

Jedlá soda

Jedlou sodu nasypte do odpadu a nechte ji chvíli reagovat. Můžete i nemusíte ji zalít octem. Po několika minutách prolijte odpadem 1 až 2 litry vařící vody.

Prášek do pečiva

Pokud je odpad nepříjemně cítit, nasypte do něj prášek do pečiva a zalijte jej octem.

Sůl

Pokud nemáte ocet ani jedlou sodu, nasypte do odpadu několik lžic soli a zalijte ji vroucí vodou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve