Jak v létě zchladit domov bez klimatizace

 Dům 
29. července 2017 12:09 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jak doma přečkat vedra bez klimatizace? internet
Není nic horšího než horké letní noci bez klimatizace. Nemůžete usnout, převalujete se a prostěradlo se lepí k vaší zpocené kůži. Klimatizace ale není úplně ekologická ani levná záležitost. Existuje jiná možnost? Zde je pár tipů, jak se bez klimatizace obejít!

Jak doma přežít v horkých letních dnech a nocích bez klimatizace? Začněte u větráku a využijte ho co nejefektivněji. Pokud máte jen malý větrák, můžete jeho účinnost zvýšit tak, že před něj postavíte misku s ledem nebo studenou vodou. Větrák rozfouká studený vzduch po místnosti.

Okolo třiceti procent nechtěného tepla se do vašeho domova dostane oknem. Vhodné je používání žaluzií na oknech, které směřují na východ a na jih. Přes noc, kdy teplota trochu klesne, mějte okna otevřená, ráno je zavřete a zatáhněte i žaluzie nebo závěsy, aby studený vzduch neunikal ven.

Přestaňte si hromadit teplo doma. Dejte přednost nevařenému jídlu. Udělejte si na oběd třeba salát a neohřívejte si doma už tak teplý vzduch troubou a sporákem. Pomáhá také vyměnit staré žárovky, které produkují více tepla, za nové LED žárovky.

Aby se vám lépe usínalo, vyměňte povlaky na polštáře a peřiny za ty, které jsou ze stoprocentní bavlny, lnu nebo konopí. Tyto materiály jsou totiž nejprodyšnější. V extrémních vedrech můžete spát pod namočenou a vyždímanou dekou. Pokud nechcete spát pod mokrým, můžete navlhčený ručník pověsit do okna. Ochladí se tak vánek zvenku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve