Nejčastější chyby při pěstování pokojových rostlin

 Dům 
12. srpna 2017 12:01 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Přestaňte se dopouštět chyb, které ubližují vašim rostlinám Internet
Nějakou tu rostlinku v květináči má doma snad každý. Pečujeme o ně ale správně? Zde je několik častých chyb, kterých se při pěstování rostlin dopouštíme. Měli bychom jim předcházet, aby se u nás pokojovým rostlinám dobře dařilo.

První chybou je zacházení s rostlinou jako s neživým objektem, jakým jsou ostatní dekorace v poličkách nebo na parapetu. Rostliny jsou živé, dýchající organismy a měli bychom se k nim tak i chovat.

Další chybou je, že zapomínáme myslet na přirozené životní prostředí rostliny. Předtím, než si nějakou pořídíme, bychom se měli zamyslet nad prostorem v našem domově. Máme doma dostatek světla? Preferujeme spíše teplo nebo zimu? Je dobré nejdřív zvážit podmínky v našem bytě a teprve poté vybrat rostlinu, které se bude dobře dařit v obdobném prostředí.

Zalévat rostliny nemusíme automaticky. Stačí to až tehdy, když je půda vysušená asi do tří centimetrů pod povrchem. Proto vlhkost půdy vždy před zaléváním zkontrolujte prstem. Předejte tak tomu, abyste rostliny přelévali.

Velká chyba je také nezbavovat rostliny prachu. Když rostou venku, nečistot je zbavuje déšť a vítr. Uvnitř to musíme udělat my. Alespoň dvakrát za měsíc bychom měli rostliny postříkat vodou z rozprašovače nebo je otřít navlhčeným hadrem. Rostlina bude zdravější, čistší, bude se jí lépe dýchat a bude méně náchylná k napadení škůdci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod