Nezapomeňte na odsávání koupelny

 Dům 
06. srpna 2017 18:11 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ventilátor do koupelny je nedílnou součástí každé domácnosti.  Shutterstock
Na trhu je nepřeberné množství ventilátorů, ale vybrat ten pravý větrák do koupelny je často problém. Nemusíte zrovna stavět novou koupelnu, můžete přestavovat staré jádro nebo jen řešit odvětrávání prostoru, ale všechny tyto problémy mají společné řešení, a to kvalitní a výkonný ventilátor.

Koupelna patří v bytě k místům s nejvyšší koncentrací vlhkosti. Jak tedy eliminovat její kondenzaci a zabránit vzniku plísní?

Co je levné, nemusí být dobré

Ideální je, když má koupelna dostatečně velké okno, které stačí otevřít. Jak už ale bylo řečeno, ne všude je možné jej mít. Pak nastupuje nucená ventilace. Řada stavebníků řeší větrání koupelen jednoduchým a zdánlivě levným axiálním radiátorem. Takové výrobky také nejčastěji najdeme ve starší zástavbě, zejména v panelových domech (ale zdaleka nejen v nich). Nízká cena a snadná montáž přístroje za pár stokorun ovšem má i své negativní stránky: větrání je kvůli nízkému výkonu málo účinné, navíc jsou tyto spotřebiče obvykle dost hlučné (uvádí se až 60 dB). Mnoho uživatelů má také nepříliš dobré zkušenosti s životností a nespolehlivostí těchto laciných výrobků – o vzhledu ani nemluvě.

Leckde sice také ventilátor zdánlivě funguje, ve skutečnosti však už jenom hlučí, nebo pracuje s nízkým výkonem. Důvodem často je zanesení nečistotami, poškozená ložiska nebo jiná porucha. Jednoduchým testem je vypuštění trochy cigaretového kouře u zapnutého ventilátoru. 

Tip: Tichý ventilátor není v dnešní době vůbec luxusem. Značky jako Cata, Airflow, Vents ale i Vorice Punto vyrábí ventilátory s hlučností kolem 30-35 dB. To je pro představu tichý šepot až šum v tichém bytě.  Podívejte se na nabídku tichých ventilátorů do koupelny.

Podle čeho vybírat

Když vybíráme ventilátor, je třeba kromě ceny hledět i na další parametry:
• příkon (watty, kilowatty)
• výkon (krychlové metry vzduchu za hodinu)
• stavební průměr (milimetry, centimetry)
• hlučnost (decibely)
• doba záruky poskytovaná výrobcem

Některé dražší ventilátory mají i další zajímavé funkce a vlastnosti, například:
• čidlo vlhkosti spojené s automatickým spínačem
• časovač
• kombinace s jinými funkcemi (topení, rekuperace tepla, osvětlení)

U větších objektů (ale i některých rodinných domů) bývá celý větrací systém navržen a dodán komplexně. Společná ventilace ovšem trpí nectnostmi všech věcí ve „společném užívání“ - udává se, že asi třicet procent těchto systémů v panelových domech je úplně nebo částečně nefunkčních kvůli špatnému technickému stavu, protože ho někteří nájemníci úmyslně vyřadili z provozu (například kvůli hlučnosti) nebo z jiných důvodů. Potíže bývají také s rozpočítáváním plateb za provoz společných větracích systémů.

Provedení

Pokud se rozhodneme namontovat si ventilátor sami, je třeba vzít v potaz některé zásady a úskalí.

Ventilátor musí vzduch z koupelny odsávat a nikoliv ho do ní (a tedy i do celého bytu) vhánět.

Odsávaný vzduch je vlhký a teplý, zejména v chladnějších obdobích se už ve vedení setká s chladem. Vlhkost z něj pak kondenzuje, stéká zpět, může i poškodit motor či přívod elektřiny. Vedení odsávaného vzduchu tedy musí být správně navržené, někdy i tepelně izolované, případná kondenzující voda musí mít kam odtékat.

Pokud má byt moderní okna s dokonalým těsněním, musí mít byt nebo aspoň větraná koupelna přívod čerstvého vzduchu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve