Vyměňte starý kotel za plynový a ušetříte!

 Dům 
10. srpna 2017 12:24 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vhodným výběrem kotle můžete ušetřit spoustu peněz! internet
Jestli máte doma ještě starý kotel na tuhá paliva, sáhněte po novém plynovém! Nejenže má jednodušší ovládání a je tichý, ale je i komfortnější a hlavně s ním ušetříte peníze, které pak budete moct použít na dovolenou, návštěvu kina nebo na romantickou večeři s protějškem!

Ideální je kondenzační nástěnný kotel. Klesne vám spotřeba energie jak na vytápění, tak ohřev vody. Je to tím, že spaliny, které odcházejí z kotle, obsahují stále ještě teplo. U jiných kotlů přitom uniká teplo do vzduchu.

U kondenzačního nástěnného kotle se ale naopak využije k ohřevu vody nebo k vytápění. Tím pádem každý ušetří nějakou to korunu a ani tak moc nezatěžuje životní prostředí. V porovnání s běžným kotlem může být úspora skoro až pětina!

Než si kotel pořídíte, je potřeba vyřešit tři zásadní věci. Musíte vybrat správný výkon, který zohledňuje tepelnou ztrátu objektu. Především na to musíte myslet u starších domů, kde je potřeba vše pořádně vypočítat. Čím hůř je dům zateplený nebo má horší okna a nechystáte se je jen tak měnit, tím jsou ztráty vyšší.

Existují kotle s odkouřením do komína, nebo s nuceným odtahem spalin, kterým se říká turbo kotle. Instalují se ve chvíli, když nelze propojit plynový kotel s komínem. Turbo kotle odvádějí spaliny přímo ven přes zeď. Proto se také rozodněte, kterou variantu chcete.

Popřemýšlejte i o tom, kolik vody spotřebujete. Když kotel budete používat i k ohřevu, je důležité si říct, jestli bude průtokový, nebo se zásobníkem. Průtokový kotel, který ohřívá vodu přímo uvnitř sebe, se hodí do malého bytu, kde bydlí třeba jen jeden člověk. Nezabere tolik místa a nebude ani tak velká spotřeba vody.

Pokud je vás doma více, určitě se průtokový nevyplatí, protože by se stále někdo koupal ve studené vodě. Lepší je zásobník, který bude zárukou teplé vody. Hodí se ale spíš do rodinných domů, kde je na kotel se zásobníkem více místa!

Témata: kotel, plyn, peníze, úspora
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve