Starou kuchyňsku desku zvládnete vyměnit i sami

 Dům 
02. října 2017 10:32 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kuchyňská deska dotváří celý vzhled kuchyně. Pokud je už opotřebovaná, měli byste ji vyměnit, zvládnete to i sami. Shutterstock
Kuchyňská deska dostává pořádně zabrat. Není poto divu, že po letech užívání už vypadá tak, jak vypadá. Pokud i vy dojdete k názoru, že je nejvyšší čas ji vyměnit, máme pro vás návod, jak to zvládnete i sami.

Poničená a opotřebovaná kuchyňská linka vrhá špatný stín na celou kuchyň. Pěkné skříňky a moderní spotřebiče k dokonalému vzhledu vašeho královstí rozhodně nestačí.

Pokud se rozhodnete kuchyňskou linku vyměnit svépomocí, budete potřebovat vrták do dřeva nebo uni vrták 10 mm, pilové listy do děrovky, šroubovák, elektrickou vrtačku, vodováhu, svinovací metr nebo měřicí pásmo a pilu děrovku. Z materiálu si pak připravte upevňovací šrouby, ukončovací profily, kuchyňskou pracovní desku, silikonovou těsnicí hmotu, speciální spojky na připevnění a spojovací profil na pracovní desky.

Jak na výměnu pracovní desky

Ze všeho nejdřív je třeba se zbavit původní desky. Uvolněte příslušné šrouby a starou desku odstraňte. Pak si pořiďte novou desku podle vašeho výběru a zrovna si ji nechte uříznout podle potřeby.

Ve většině případů je však nutné desku na místě přizpůsobit například šikmé stěně. Přeneste nepravidelný průběh stěny pomocí dřevěného špalíku a tužky na pracovní desku a podél vyznačené linky ji zařízněte. Nyní můžete desku přisunout přesně ke stěně.

Pokud máte desku správně ořezanou, můžete přistoupit k vytvořní otvoru pro dřez a varnou desku. Nejprve musíte stanovit přesnou polohu výřezu. Před řezáním si ještě jednou ověřte rozměry. Pro správné nasazení pilového listu vyvrtejte v jednom rohu požadovaného výřezu otvor o velikosti 10 mm. Pak mírně přitlačte na pilu a ostrým pilovým listem vyřízněte potřebný otvor. Dbejte při tom na to, aby horní okraje pracovní desky nepraskly.

Na kulaté výřezy použijte speciální zařízení na kruhové výřezy, které patří k příslušenství děrovky. Pilu pak můžete vést v požadovaném průměru jako kružítko.

Máte-li všechny potřebné výřezy hotové, je třeba řezné hrany ošetřit proti vlhkosti. Naneste na řeznou plochu proužek silikonu a rozetřete ho japonskou stěrkou.

Pokud jste to všechno zvládli, můžete přistoupit k montáži nové desky. Před položením pracovní desky musíte v prvé řadě přesně srovnat spodní skříňky a spojit je.

Položte pracovní desku a upevněte ji kovovými úhelníky či ještě lépe speciálním spojkami (složenými z horního a dolního dílu) na spodní skříňky. Dolní část spojky připevněte na spodní stranu pracovní desky a horní část na boční stěnu spodní skříňky. Pak oba díly na sebe nasaďte a zašroubujte. Toto spojení lze kdykoliv opět povolit.

Pracovní deska se často montuje přes roh. Musíte tedy části desky spojit pod úhlem 90°. Toto spojení se provádí speciálním řezem obou částí desek. Tyto řezy je lepší nechat na odborníkovi. Spojení se provádí také pomocí spojovacího profilu. Tím se spojovací místo přemostí. Desky lze na spojení připravit také pomocí šikmého řezu.

Pracovní desku položte a přišroubujte k dřezu. Na přechody mezi pracovní deskou a dřezem použijte ukončovací profily. Nosné a krycí profily přiřízněte na přesnou délku. Na vnitřní i vnější rohy existují speciální profily. U této metody není třeba používat šikmý řez.

Nosný profil přiložte těsně ke stěně. Předem si vyvrtejte do pracovní desky otvory na šrouby (pro šrouby 3 x 20 mm použijte vrták 2 mm). Po přišroubování upevněte krycí profil a konce uzavřete tvarovanými profily.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47