Co nesmí chybět v koupelně pro handicapované?

 Dům 
13. října 2017 12:33 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Madla by měla být rozmístěná po celé koupelně.  Internet
Úraz může potkat každého a rázem se ze zdravého člověka stane osoba, která bude v některých činnostech odkázaná na pomoc druhých. Výjimkou nebude ani osobní hygiena. Proto koupelnu uzpůsobte co nejvíce handicapovanému člověku.

Myslete na to, že koupelna by měla být větší, jelikož handicapovaný člověk většinou potřebuje s osobní hygienou pomoct. Do prostoru se proto musí pohodlně vejít dva lidé najednou. Hlavní pomůckou jsou v těchto případech madla, která by měla být všude, kde je nezbytné se opřít nebo se přidržet při sedání. Dlažbu v koupelně volte jedině s protiskluzovou úpravou.

Pokud máte vanu, vybavte ji protiskluzovou podložkou. Nezbytná je také sedačka, která se pokládá přes okraj vany. V blízkosti nesmí chybět ani madla, díky kterým budou mít handicapovaní lidé snadnější přístup do vany. Šampony i houbička by měly být vždy po ruce.

Ideální je však sprchový kout, ve kterém by měl být prostor pro dva lidi. Šířka sprchového koutu by měla být alespoň 120 cm. Uvnitř nezapomeňte na sklápěcí sedátko. Snažte se sprchový kout uzpůsobit tak, aby při vstupu do něj nebylo nutné překračovat schodek. Raději pořiďte speciální dvířka, která nepustí vodu po podlaze ze sprchového koutu.  

Nesmíme zapomenout ani na umyvadlo. Pro snadnější přístup s vozíkem volte raději vykrojené. V blízkém okolí by měly být velké odkládací plochy. Pro snadnější spuštění vody z kohoutku se poohlédněte po senzorovém, které zareaguje na pohyb ruky a po několika desítkách sekund se následně voda i zastaví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008