Jak správně pečovat o brambořík, aby nekvetl jen na jedny Vánoce

 Dům 
20. listopadu 2017 14:22 / Marie Popelková
  0
📷
9 fotografií v galerii
Brambořík je nádherná pokojovka, která může ozdobit váš vánoční stůl Pixabay
I když má většina lidí spojené zimní svátky s vánoční hvězdou, na paty jí pomyslně šlape i nádherný brambořík. Kvete na podzim nebo v zimě a na vánočně prostřeném stole vypadá nádherně. Jak ho ale pěstovat, aby vydržel a kvetl i další rok? Poradíme, jak na to.

Pěstování bramboříku není snadné. Alespoň pokud vaše ambice nekončí jen u potěchy z květů na jedny Vánoce. Brambořík patří mezi chladnomilné rostliny, takže pokud máte doma místnost, ve které je teplota od 5 do 18 stupňů Celsia, máte velké šance na úspěch.

Když si půjdete do obchodu vybírat brambořík, vemte s co největším množstvím poupat. V chladnu vám všechny spolehlivě rozkvetou. Pokud ale doma žádnou chladnější místnost nemáte, raději si vyberte brambořík bez poupat s květy rozvitými nebo polorozvitými. V teple by vám totiž poupata velmi rychle uschla. Když si květinu přinesete domů, nechte ji pár hodin aklimatizovat na nové prostředí v chladnější chodbě.

Kde se bramboříku povede

V zimě potřebují bramboříky chlad, ideální teplota by se měla pohybovat někde mezi 10 až 16 stupni Celsia. Dařit se mu bude na východně či severně orientovaných oknech, pokud je máte možnost dát do meziokenního prostoru, tím lépe.

Se slunečními paprsky buďte opatrní. Přímé slunce mu nesvědčí, je to spíše stínomilná rostlinka.

Péče o brambořík

Pokud na bramboříku objevíte povadlé kvítky, nikdy je neotrhávejte, ale opatrně je odstraňte vykroucením, a to u hlízy, kde je stonek ztenčený. Kdybyste na rostlince nechali odkvetlé květy, začala by se tvořit semena a rostlina by přestala nasazovat nové květy. A když necháte na rostlince zbytky stonku, s největší pravděpodobnosti jej napadne plíseň (nejčastěji plíseň šedá), která dokáže za pár dní zlikvidovat celou rostlinu. Stejně jako odkvetlé květy odstraňujte i uvadající listy.

Ani se zálivkou to není vhodné přehánět, i když má brambořík rád dostatek vláhy. Raději lijte vodu jen do podmisky, a to nejlépe měkkou a odstátou. Pokud byste brambořík zálevali svrchu, mohly by hlízy začít uhnívat. Navíc voda může na květech vytvořit nevzhledné skvrny. Na druhou stranu nesmíte vodou ani šetřit. Jakmile substrát proschne, listy zvadnou a začnou žloutnout.

Brambořík má rád vlhký vzduch, květináč tak můžete postavit do mokré rašeliny nebo keramzitu. Rozhodně ho ale neroste, to mu totiž nesvědčí. Raději mu přidejte jednou za dva týdny do zálivkové vody plné hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny. A chcete-li pěstovat brambořík dále i po odkvětu, musíte postupně omezovat zálivku.

Dopřejte bramboříku také dostatek čerstvého vzduchu. Ale pozor! Na průvan je citlivý.

Jak bramboříku prodloužit život

Pokud se z bramboříku chcete radovat i další rok, čeká vás důležitý úkol. Jakmile přestane nasazovat nová poupata, což je obvykle v dubnu, začíná bramboříku vegetační klid. Hlízu proto vyjměte z květináče, očistěte ji a nechte odpočívat někde ve stínu. Asi po měsíci, když se na hlíze začnou objevovat malé lupínky, vložte ji zpět do květináče, dejte nový substrát a začněte opatrně zalévat. Po několika týdnech se začnou tvořit malé lístečky i špičatá poupátka. Nechte rostlinku i s květináčem na zahradě a pak ji v září přestěhujte domů na chladné světlé stanoviště. A cyklus může pokračovat – zalévejte, dopřávejte dostatek čerstvého vzduchu, občas pohnojte a na Vánoce se vám brambořík opět odmění záplavou květů.

Pokud se chcete inspirovat, prohlédněte si naši fotogalerii úchvatných bramboříkových vánočních aranžmá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod