Správná údržba koberce se vám tisíckrát vrátí. Ani čištění skvrn nemusí být problém

 Dům 
26. listopadu 2017 08:39 / Jan Novák
  0
📷
3 fotografie v galerii
Světlé koberce se čistí od skvrn nejhůře  Shutterstock
Krása a životnost koberce závisí na péči, kterou mu věnujete. Kvalitní koberec, pokud se o něj dobře staráte, by měl vydržet zhruba deset až patnáct let. Správné čištění ho udrží v kondici a zachová mu také živé barvy. Zejména se ale projeví na kvalitě ovzduší v místnosti, kde koberec položíte.

Údržba koberce tak ochrání vaši peněženku i zdraví, je to investice, která se vám vrátí tisíckrát. Čištění koberců ale může být někdy poměrně složité. Platí to dvojnásobně v případě, pokud chcete odstranit skvrny z několika různých nečistot. Impulsem může být malá nehoda, jako je třeba rozlití skleničky s vínem či potřísnění koberce kapkou krve. Pak nezbývá nic jiného, než začít problém řešit.

Skvrnám na koberci se lze vyhnout jen stěží. Vznikají z nejrůznějších důvodů při běžném provozu domácnosti, od ušpinění botami, přes zmíněné vylití tekutiny, vysypání kávy až po usazování prachu. Ať je skvrna jakéhokoli původu, vždy platí zásada, že je vhodné odstranit ji co nejrychleji po jejím vzniku. Čím dříve se pustíme do odstraňování skvrny, tím větší je šance, že ji úspěšně vyčistíme bez trvalých stop na koberci. Více se přitom zapotíte, když máte doma světlý koberec.

Čisticí přípravky

K boji se skrvnami můžete použít celou škálu čisticích přípravků. Většina z nich však funguje na chemické bázi, což mnoha kobercům příliš nevyhovuje. Nedoporučuje se používat čisticí prostředky obsahující bělidlo. Nejprve si na nepříliš viditelném místě koberce, nebo na jeho vzorku, vyzkoušíme, jak čisticí prostředek působí na materiál koberce. Teprve pokud ani po důkladném čištění a vysušení nevidíme na vzorku nežádoucí stopy po aplikaci, přistoupíme k vyčištění zašpiněného místa.

Na místo naneseme jen malé množství vodou zředěného saponátu a jemným třením vytíráme z vláken nečistotu. Při čištění skvrny postupujeme od jejího okraje ke středu, abychom skvrnu ještě více nerozšířili. Pokračujeme dále v čištění jen čistou vodou. Nakonec místo co nejlépe vysušíme. K čištění používáme bílou utěrku nebo papírové kapesníky. K vysoušení se pak nejlépe využije vysavač či s opatrností fén na vlasy nastavený na nízkou teplotu proudícího vzduchu.

Rady našich babiček

Pokud však chcete koberec důkladně vyčistit i bez chemických čisticích prostředků, pak se podívejte na různé babské rady a tipy. Jedná se o léty ověřené metody, které vám pomohou k odstranění nežádoucích skvrn. Podle nich lze na skvrny použít například prášek do pečiva či kysané zelí, na mastné skvrny jedlou sodu či hladkou mouku, na čmárance od fixy citronovou šťávu a na vosk kuchyňskou utěrku a žehličku.

Když nic z toho nezabere, nezbývá nic jiného, než pořídit koberec nový. Stejně tomu je, když se vám nepodaří vyčistit zatuchlý koberec, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47