Tipy, jak odstranit vosk z různých povrchů

 Dům 
26. listopadu 2017 12:12 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Věci polité voskem nejsou odepsané, skvrn se můžeme zbavit Shutterstock
Máte rádi atmosféru, kterou vyvolávají zapálené svíčky za dlouhých zimních večerů? Potom určitě víte, že naopak nic nedokáže zkazit náladu tak, jako když se vám povede vylít na stůl nebo na koberec vosk. Špatná zpráva je, že neexistuje žádný kouzelně rychlý způsob, jak vosk odněkud sundat. Dobrá zpráva je, že když víte, jak na to, a jste dostatečně trpěliví, nakonec se vosku zbavíte.

Když se vám povede polít voskem stěnu, na jeho odstranění budete potřebovat papírové utěrky, žehličku anebo fén na vlasy. Přiložte několik papírových utěrek k vosku, nahřejte žehličku na nejnižší teplotu a několikrát s ní přejeďte přes špinavé místo. Vosk by se měl nalepit na papír. Stejným způsobem můžete použít i fén na vlasy.

Obdobně dostanete vosk i z koberce. Místo papírové utěrky použijte ale papírovou tašku. Zase ji umístěte na vosk a několikrát přejeďte žehličkou, dokud se vosk nevstřebá do papíru.

Pokud si pokapete voskem stůl nebo nějaký jiný dřevěný kus nábytku, změkčete ho fénem na vlasy a utřete jej měkkým hadrem. Odolejte nutkání vosk po kouskách odlámat, mohli byste tím poškodit dřevo nebo jeho ochrannou vrstvu.

K odstranění vosku z látky jsou potřeba tři kroky. Nejprve dejte poškozenou látku asi na půl hodiny do mrazáku. Potom ji vytáhněte a vosk seškrábejte. Potom použijte metodu s žehličkou a papírovou taškou, abyste odstranili mastnou skvrnu. Nakonec přímo na flek naneste prací prostředek a látku vyperte.

Jestli si rádi svíčkami navozujete romantickou atmosféru v koupelně, asi vás bude zajímat, jak sundat vosk z povrhu umyvadla nebo vany. Použijte kreditní kartu nebo nějaké jiné plastové škrabadlo. Pokud vosk nechce povolit, můžete jej uvolnit horkou vodou.

Kdybyste náhodou byli hodně nešikovní a povedlo by se vám dostat vosk na vlasy, není to žádná katastrofa. Jestli je vosk blízko ke konečkům, rozpusťte ho pomocí horké vody. Pokud je blízko ke kořínkům nebo máte krátké vlasy, vosk uvolníte vmasírováním olivového oleje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47