Švábi smrdí a ohrožují vaše zdraví. Zbavte se jich!

 Dům 
11. prosince 2017 07:45 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při boji se švábovitým hmyzem uvítáte pomoc odborníků Shutterstock
Málokterý nezvaný host ve vaší domácnosti vyvolává takový odpor jako švábovitý hmyz. Produkuje zápach, ničí potraviny a hlavně také ohrožuje i naše zdraví. Přenáší choroby a patogenní organismy včetně některých parazitů, jako jsou roztoči.

Naše domácnosti nejvíce trápí rus domácí a šváb hnědopruhý. Dříve rozšířený šváb obecný se dnes vyskytuje jen sporadicky. Pokud doma švábovitý hmyz najdete, s vysokou pravděpodobností půjde o rusa domácího.

Švábovitý hmyz je přizpůsobivý

Jedná se o živočichy, kteří se za posledních více než 300 milionů let, co se týče vzhledu, téměř vůbec nezměnili. Po celou tuto dobu se dokázali snadno přizpůsobovat měnícím se životním podmínkám, a tak více než 4000 druhů přežilo do dneška.

S člověkem na celém světě však žije pouze asi 50 druhů. Jeho obydlí s ním sdílí od nepaměti. Zoologické názvy jsou odvozené z národností - rusi, švábové. Spíše než o skutečné oblasti původu však svědčí o "náklonnosti" našich předků k těmto národům. Švábovitý hmyz totiž pochází z afrického kontinentu.

Šváb nemá rád výšky, rus osídlil paneláky

Šváb má raději chladnější prostory. Špatně leze nahoru, a tak se nejčastěji objevuje například v přízemních restauracích či prodejnách potravin. V bytech mnohapatrových panelových domů najdeme rusa domácího, který je velice přizpůsobivý novému prostředí a navíc se rychle množí.

Panelový dům vyhovuje rusům více než starší zástavba, kde v zimě bývá v bytech chladněji. Oceňují i dostupnost potravy a možnost šíření prostornou a teplou šachtou spojující jádra všech pater domu. Do domu se dostávají například při stěhování nájemníků či při nákupu zboží v kartonech, například balených potravin, ale i elektroniky.

Kdo neuklízí, zve si do bytu rusa

Rus je častým spolubydlícím zejména lidí s nižší sociální a hygienickou úrovní. V jejich bytech se rusi skutečně přemnoží, což pak může být důvodem jejich opakovaného výskytu v domě. Rus domácí se v bytě vyskytuje nejčastěji v kuchyni kolem kuchyňské linky, za chladničkou a v koupelně.

V pokojích se usidluje pouze při přemnožení, nebo je-li zde zdroj vody a potravy domácího zvířectva. Potom ale zabydlí vše – knihovnu, šatník i televizi nebo šicí stroj. Přes den žije skrytě a za potravou a vodou vylézá v noci, a tak ho nejčastěji překvapíme při rozsvícení.

Rus zbožňuje miniaturní úkryty

Miluje různé škvíry a těsné prostory. Dospělý rus se vejde do škvíry o šířce dva milimetry a jeho omladina se schová do škvírek úzkých jen půl milimetru. Je typickým všežravcem a v případě nedostatku vhodnější potravy žere i papír nebo textilie.

Rusi nelétají, zato rychle běhají. Samec rusa vyvine rychlost až 30 centimetrů za vteřinu. Má úžasnou rozmnožovací schopnost. Potomstvo od jedné samice za její plodné období se počítá na tisíce.

Jak je poznáte?

Dospělého rusa od švába rozlišíme na první pohled. Dospělý samec i samice švába jsou téměř černí a měří asi 2,5 centimetru. Rus je světle hnědý a menší – kolem jednoho centimetru. Potomstvo tohoto hmyzu, nymfy, ale rozliší jen odborník.

Výskyt rusů v bytě představuje skutečně závažnou situaci. Větší počet hmyzu vytvoří v místnosti charakteristický nepříjemný zápach. Švábovití navíc mohou pasivně přenášet řadu choroboplodných zárodků, a to od virů přes bakterie až k vajíčkům parazitických červů. Trus rusů navíc může vyvolat u člověka alergii, která se projeví ekzémem, alergickou rýmou i astmatem.

Jak s rusy bojovat?

Dokonalá prevence podle odborníků neexistuje. Dodržováním hygienických návyků a pravidelným úklidem ale hmyzu na počátku velmi ztížíte šanci na přemnožení a zvýšíte své šance na úspěšné vyhubení rusů. Při jejich likvidaci se neobejdete bez chemických prostředků -  bez insekticidů.

Alternativní metody hubení v podobě například lepových pastí nebo elektronických odpuzovačů u rusa nezabírají. Při malém zamoření si insekticidy pomůžeme sami, při větším je ale efektivnější obrátit se na odbornou firmu. Účinek je okamžitý.

Modernější metoda, která u nás získává na oblibě, je aplikace gelových nástrah. Na rozdíl od postřiku musí hmyz trochu nástrahy pozřít, aby po několika desítkách hodin či dnů uhynul. Plný účinek se dostaví až po týdnu či ještě delší době. Nástrahy účinkují pomaleji než postřik, jsou ale bezpečnější pro obvatele bytu. O tom, jak se zbavit i dalších druhů hmyzu v bytě, si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod