Chcete rozzářit tmavé prostory, ve kterých nemáte okna? Existuje jednoduché řešení

 Dům 
25. prosince 2017 16:28 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Světlo se dostává do místností bez oken přes střechu Internet
Chcete rozzářit tmavé prostory, ve kterých nemáte okna? Vadí vám bloudit ve tmě chodbou nebo schodištěm a hledat na stěně vypínač? Vyřešte vše světlovodem, který má podobu malého okna!

Okna vesměs chybí předsíním, šatnám, schodištím, chodbám, ale i koupelnám. Proto jsou to temné prostory, ve kterých se často používá světlo i přes den. Když ale zabudujete do střechy světlovod, přivedete pomocí něj do těchto zákoutí denní světlo. Tím i ušetříte za elektřinu!

Podkroví i hala

Světlovod se hodí například do nízkopodlažního domu nazvaný bungalov. Jeho střed je totiž odkázaný na umělé osvětlení. Vyplatí se ale i ve starších domech, kde je temné podkroví nebo vstupní hala.

Montáž světlovodu je rychlá, snadná a bezpečná. Nevyžaduje náročný zásah do střechy a nezastaví ani provoz domácnosti. Přesto je potřeba si k realizaci přizvat specializovanou firmu. Je totiž potřeba dbát na vodotěstnost střešního pláště a odborné napojení parotěsné fólie.

Světlovod přivádí dovnitř denní světlo skrz střechu. Kolik ho bude, závisí na počasí, ročním období, sklonu střechy, ale i na orientaci ke světovým stranám. Více osluněná část je na jih a jihozápad. Záleží ale také na délce tubusu, průměru světlovodu a v jaké výšce je umístěný.

Cesta světla nemusí být přímá, tubus je možné prodloužit koleny až do délky šesti metrů. Snižuje se tím však účinnost. Důležitá je i kvalita tubusu, a to konkrétně její vnitřní zrcadlová plocha. Povrch má mít silně reflexivní vrstvu a musí být dokonale hladký.

LED žárovka

Světlovod má tři na sebe navazující části. Jednou z nich je kopule nebo čtvercový rám, pevný tubus a difuzér, který rozptyluje světlo do místnosti. Některé je možné dát do šikmé střechy, jiný typ je určený pro ploché střechy. Moderní typy v sobě mohou mít zabudovanou i LED žárovku, takže budou svítit i v noci. A pokud se vám osvědčí, můžete je použít třeba i do garáže! Jak vybrat správný lustr jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47