Svítilna nesmí chybět v žádném domě. Na co se zaměřit při jejím výběru?

 Dům 
02. ledna 2018 07:09 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Dosvit může být několik desítek, ale i stovek metrů Shutterstock
Výpadek proudu, tma a vy marně hledáte uložené svíčky a sirky? Nevystavujte sebe ani rodinu nebezpečí při nejistých krocích ve tmě a pořiďte si svítilnu.

Pohotovostní svítilnu do domu, bytu nebo na chalupu lze sehnat do tisíce korun. Při výběru se zaměřte na svítilny LED, které v dnešní době mnohonásobně vyšším výkonem překonají klasické halogenové i kryptonové žárovky.

Jaká je výdrž?

LED čip má při správném používání životnost až 50 tisíc hodin. Pro univerzální použití postačí svítilna s výkonem kolem 100 - 200 lumenů a dosvitem několik desítek metrů. S výkonnější svítilnou můžete počítat s dosvitem až kolem 200 metrů.

LED svítilny lze často napájet dvěma tužkovými AA bateriemi, výhodou je snadná dostupnost a přívětivá cena. Pro větší svítilny počítejte s dobíjením pomocí napájecího zdroje. Doba nabíjení je v takových případech několik hodin. Výjimečně i šestnáct hodin. Na oplátku je schopná svítit nepřetržitě dvanáct hodin.

Při výběru je nutné zvážit také odolnost výrobku. To je přímo odvislé od materiálů použitých na jeho konstrukci. Od svítilen se základním plastovým provedením nelze očekávat takovou odolnost jako od svítilen s tělem z hliníkové slitiny. Pro pohotovostní využití dostatečně postačí plastové provedení, které je i levnější. Jak správně zapojit žárovku?

Svítilna se musí nacházet na přístupném místě pro všechny členy rodiny. Neměla by být například zamčená ve skříňce nebo ve velké výšce, kam se člověk dostane pouze pomocí židle. Cestu k ní je dobré znát i po tmě. Vyzkoušejte si večer zhasnout všechna světla a projít domem přímo ke svítilně. Pokud to budete mít natrénované, ve tmě budete mít větší jistotu a pro světlo se dostanete za pár sekund. Baterky ve svítilně jednou za měsíc až dva kontrolujte, zda jsou dostatečně nabité.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008