Sedačka jako skládačka: Pořiďte si sedačku na míru přesně podle vašich potřeb

 Dům 
07. ledna 2018 12:49 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sedačka může být na různých místech a pro mnoho lidí Shutterstock
Chcete mít sedačku podle svých představ? Rádi stěhujete v domácnosti a zkoušíte nové varianty? Pořiďte si sedačku na míru, kterou si složíte podle libosti jako skládačku. Může mít několik kusů, které necháte u sebe, nebo je rozložíte různě do prostoru.

Můžete si nechat udělat sedačku podle velikosti vašeho bytu. Může být klasická se dvěma nebo i více sedacími místy, rohová, ale také větší, která je spojená do písmene tvaru U. Některé sedačky slouží spíš k sezení, ale jiné jsou dělané doslova proto, abyste se na nich rozvalili u televize nebo na nich dokonce přespali!

Kolik lidí

Nejprve si ale musíte ujasnit, co od sedačky očekáváte. Spočítejte si, kolik lidí ji bude používat, jak často se v ní bude sedět, jaké máte prostorové možnosti, jestli máte malé děti a zda chováte doma nějaká zvířata.

To všechno ovlivňuje, jakou velikost, jaké provedení, ale i jaký výběr potahového materiálu vyberete. Například u malých dětí, které po sedačce lozí a skáčou, je dobré investovat do kvalitního potahu. Můžete ho potom snadno sundat a vyčistit nebo vyprat.

Hlavní funkce sedačky je, aby se na ní dalo dobře odpočívat. Vhodné je i to, když ji můžete snadno polohovat, což se týká předsunu sedáků, područek, zvedání opěráků nebo i polohování celého sedáku. Výhodou je příjemná lůžková část včetně úložného prostoru.

Pro správnou volbu je důležitá výška sedáku, výška opěráku a typ sedáku. Sedačku si proto v obchodě pořádně vyzkoušejte. Chyba je, když se lidé menšího vzrůstu musejí hodně předsunovat, aby dosáhli nohama na podlahu.

Různé materiály

Nejlepší situace je taková, když člověk dosáhne zády na opěrák a nohama na zem. Výšku sedáku lze ale většinou regulovat úpravou výšky nožiček. Pokud ale chybně zvolíte hloubku sedu, nic s tím už nejde udělat. Maximálně si můžete záda podložit polštářky. Vyšší lidé by si měli dávat pozor na výšku opěráku. Vhodné je objednat si nábytek s výklopnými opěrkami hlavy nebo mít podhlavník.

Nejoblíbenějším materiálem je čalounická látka, která má mnoho barev, dobře se udržuje a má vysokou kvalitu. Je oděruvzdorná, udržuje barvu a nemá velké tendence k tomu, aby měla žmolky. Oblíbené jsou i kožené sedačky, které jsou vhodné k dětem. Pokud se znečistí, dají se skvrny odstranit mýdlovým roztokem. Přírodní kůže na rozdíl od lakovaných nemají povrchovou úpravu, jsou jemné a příjemné na dotek, ale také jsou choulostivější. Nasávají vlhkost a časem mění odstín. Je to ale jejich přirozenost, nikoliv závada. O kožených sedačkách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47