Moly lze vyhnat i ekologicky. Stačí k tomu ingredience, kterou má každý doma

 Dům 
06. ledna 2018 10:50 / Marie Popelková
  18
📷
4 fotografie v galerii
Šatní mol na rozdíl od potravinového nemá na křídlech tmavé skvrny Shutterstock
Jakmile zjistíte, že se vám do šatní skříně nastěhovali moli, nemusíte hned panikařit. Tohoto škůdce se totiž lze docela úspěšně zbavit pomocí ingredience, kterou má snad každý doma. Do boje s malými motýlky se tak můžete pustit prakticky okamžitě.

Šatní moli vypadají nenápadně, ale dokáží napáchat pořádnou škodu. Nenechají na pokoji žádné oblečení a nadělají vám do něj maličké dírky. Zcela vám tak šaty znehodnotí a vy je můžete tak akorát vyhodit.

Mol šatní ke svému životu potřebuje keratin, který se nachází hlavně v bavlně. Od jeho příbuzného, který napadá potraviny, ho poznáte docela snadno. Má totiž stříbrná křídla bez tmavých skvrn.

Neztrácejte čas

Proti molům existuje v obchodě celá řada nejrůznějších chemických přípravků. Ne vždy je to ale nejlepší řešení. Často jsou totiž tyto chemické přípravky nebezpečné a ohrožují lidské zdraví.

Navíc, pokud na problém přijdete třeba v pátek večer nebo v sobotu odpoledne, musíte stejně počkat do pondělka, než si přípravek v obchodě pořídíte. Do likvidace molů se přitom můžete dát prakticky okamžitě.

Prevence

Nejlepší je samozřejmě prevence a s moly se nikdy nepotýkat. Abyste se s tímto škůdcem doma nesetkali, musíte dodržovat pár osvědčených zásad.

Mol má rád vlhké a tmavé prostředí. Bytostně nenávidí pravidelné větrání, obzvlášť v zimních měsících. Život jim ale znepříjemníte i tím, když každý den odtáhnete žaluzie a pustíte na ně denní světlo, které jim velmi vadí.

Další zásadou úspěšné prevence je také pravidelný úklid. Oblečení, které moc nenosíte, jednou za čas vyperte. A zapomeňte na to, že skladování oblečení v papírových krabicích nebo igelitových pytlích nějak molům v jejich hodování zabrání. Těmito obaly se snadnou prokoušou.

Jak se molů ekologicky zbavit

Boj s tímto otravným motýlkem postavte na tom, že žádný mol nemá rád intenzivní vůni. Proto se do skříní dává naftalin. Stejně tak však poslouží i ocet, který má každý doma, nebo čpavek.

Stačí, když nalijete do mističky trochu octa a postavíte ji do skříně. Dát tam můžete i velmi silně aromatické mýdlo nebo tabák. Fungují stejně dobře jako čpavek a ocet.

Proti molům můžete použít i černý pepř. Stačí ho trochu nasypat na dno skříně. Za pár dní ale postup opakujte, pepř brzy vyvětrá a ztratí na své účinnosti.

A pokud udeří mrazy, rychle toho využijte a obečení na chvilku vystrčte ven. Moli nenávidí mráz a vy se tak škůdců snadno zbavíte.

Podle některých lidí zabírá dobře i chmelová větvička nebo plátěný pytlíček s levandulí, který vám navíc prádlo hezky provoní.

Tyto rady fungovaly už za našich babiček a jsou účinné stále. Přírodní cestou se lze snadno zbavit i škůdců, kteří napadají pokojové rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47