Čistá domácnost raz dva! Zatočte jednoduše se špínou i bakteriemi

 Dům 
13. ledna 2018 10:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Se špínou i bakteriemi zatočíte s malým pomocníkem raz dva Pexels
Do českých domácností si pomalu a jistě nachází cestu jeden úžasný pomocník na úklid, parní čistič. Síla horké vodní páry si dokáže poradit nejen se špínou, ale i bakteriemi a alergeny. I proto si ho oblíbili také alergici.

Práci klasického vysavače sice parní čistič nezastane, na druhou stranu si perfektně poradí s pevnou a zaschlou špínou. Oceníte ho při úklidu koupelny, ale i oken nebo kuchyně, kde vám pomůže s vyčištěním trouby i plastových věcí. A slibuje i účinné odstranění neviditelných bakterií a alergenů. O dalších radách, jak doma perfektně vyčistit okna, jsme psali i zde.

Parní čistič

Co se týká parních čističů, můžete si do domácnosti pořídit buď ruční parní čističe, pojízdné parní čističe se samostatnou nádobou a samostatnou hadicí, parní vysavače nebo parní mopy.

Základem přístrojů je nádržka, chráněná bezpečnostním uzávěrem. Doplňujete ji pomocí přiložené odměrky a trychtýře čistou vodou bez jakýchkoli saponátů – pára čistí účinně sama o sobě, takže ušetříte při nákupech za čisticí prostředky, a navíc si po bytě nešíříte agresivní chemikálie.

Bakterií a alergenů se zbavíte, jelikož horká pára zároveň povrchy dezinfikuje, ale nemusíte se přitom bát o sebe, ani o zdraví svých dětí nebo domácích mazlíčků.

Oceníte ho doma i v garáži

Parní čistič lze použít na různé povrchy, ať už jde o sklo, polstrování, plechové části trouby, dlažbu, plovoucí podlahu atd.

Díky širokému využití ho oceníte při úklidu nejen doma, ale třeba i v garáži, kde s ním můžete vyčistit třeba interiér auta.

Pára bez větší námahy dokáže odstranit běžné nečistoty a fleky, ale poradí si i s podstatně odolnější špínou. Pokud se pustíte do likidace opravdu odolné špíny, počítejte s tím že budete muset pořádně přitlačit a s kartáčkem kroužit delší dobu, ale výsledek opravdu stojí za to.

Efektivní čištění

Horká pára vypouštěná pod tlakem patří k nejefektivnějším způsobům čištění. Velkou výhodu je použitá náplň - voda. Nepotřebujete tudíž žádné drahé, neekologické a ke zdraví necitlivé čisticí prostředky, ale prostě a jednoduše obyčejnou vodu.

Ruční parní čističe se vyznačují svými malými rozměry, takže manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Konstrukce čističe a jeho malé rozměry umožňují ovládat tenhle typ stroje jednou rukou, nádoba s ohřívačem vody a tryska tvoří jeden celek. Některé ruční parní čističe jsou vybaveny i prodlužovací hadicí a hubicí pro čištění podlah, ale tento typ je lepší využít spíše na malé plochy.

Pojízdné parní čističe jsou tvořeny samostatnou pojízdnou nádobou s kolečky a samostatnou hadicí, která se k nádobě připojuje. V nádobě je umístěn ohřívač vody pro vyvíjení páry, případně samostatná nádržka na vodu. Tenhle typ parních čističů je ideální pro důkladnější čištění tvrdých povrchů v bytech a rodinných domech.

Parní vysavače jsou svým vzhledem podobné pojízdným parním čističům, ale oproti nim nabízejí nejen čištění párou, ale i vysátí rozpuštěných nečistot do sběrné nádoby. Hodí se k čištění koberců, sedaček a tvrdých typů podlah, protože rozpuštěné nečistoty jsou odsáty z povrchu pryč a nemusí se po parním čištění ještě navíc stírat mopem nebo utěrkou.

Parní mopy připomínají svým vzhledem tyčové vysavače a mají oproti ostatním typům parních čističů omezené použití. Jsou dobré na pravidelné, třeba i každodenní čištění tvrdých typů podlah. Nejsou ale příliš vhodné na důkladné jednorázové úklidy, protože si neporadí tak dobře s vyšší mírou znečištění.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47