Správně udržovaná spižírna vám ušetří časté cesty do obchodu

 Dům 
23. ledna 2018 10:57 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Potraviny ve spíži je dobré pravidelně kontrolovat Shutterstock
I když vaše lednice i skříňky v kuchyni praskají ve švech a jsou plné jídla, někdy se stane, že v nich některá z důležitých ingrediencí pro vaření chybí. V takových chvílích je ideální zajít do spíže, která je vybavená potravinami nejrůznějšího druhu!

Klasické spíže bývaly doménou za časů našich babiček. V domech je mívají ještě i naši rodiče, postupem času se ale začaly vytrácet, protože zabírají místo, které chtěli lidé využít jinak. Jak získat místo i v malé kuchyni se dočtete zde. Nyní se ale spižírny opět vracejí, poněvadž jsou zkrátka praktické.

Správná velikost

Ideální spíž se nachází na sever nebo východ. Velikostně by měla odpovídat chutím a zálibám rodiny. Nesmí být příliš malá, aby se do ní nic nevešlo a byla věčně přeplněná, ale není dobré mít ani zbytečně velkou spíž, kterou pak zaplníte a za chvíli přijdete na to, že má polovina věcí prošlou trvanlivost.

Vhodné je, když si vyberete podlahu, která se dá snadno umýt. Nejlepší je dlažba, jež navíc udrží chlad. Důležité je mít i lehce vyčistitelné police na nádoby. Nejjednodušší je policový systém, který by se měl snadno odmontovat, ať můžete spíž jednou za čas vymalovat.

Regály a police rozestavte nejlépe kolem zdí od shora až dolů. Potom je lehce zaplníte a všude najdete to, co budete potřebovat. Pro lepší orientaci si klidně můžete nalepit štítky s tím, kde máte mouku, kde rýži, kde najdete třeba kečup, ale také olivy nebo víno.

Když budete police montovat, řiďte se tím, jak velké máte úložné krabice, boxy a dózy. Používat můžete ale i plastové nebo proutěné košíky nebo drátěné koše. Je lepší je zavěsit na spodní police a ukládat do nich například brambory nebo kořenovou zeleninu, které tím pádem budou větrat a nezkazí se tak rychle.

Skleněné dózy

Je dobré mít vlastní systém. To, co používáte nejčastěji, byste měli mít hned po ruce. Proto nemá smysl to dávat tam, kam je nejhorší přístup. U věcí jako mouka, cukr nebo sůl mějte raději skleněné dózy, ať lehce vidíte, čeho kolik máte a kdy je potřeba něco dokoupit.

Rozinkám, mandlím a ořechům i čajům prospějí uzavřené nádoby, oleje, octy nebo kompoty dávejte raději do nižších pater a na rovný povrch. Do vyšších pater můžete dát například sladkosti pro děti, aby je rychle nenašly. Nemůže se tak stát, že přijdete do spíže a všechny dobroty budou pryč!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?