OSB desky mají velmi široké využití. Víte, o nich opravdu všechno?

 Dům 
07. února 2018 17:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podlahy z OSB desek vypadají dobře Internet
OSB desky jsou mezi stavebníky velmi oblíbené, a to i pro své široké využití. Lze z nich postavit zahradní domek, vytvořit novou podlahu, strop i nábytek. Jde zkrátka o přírodní materiál, ze kterého lze postavit téměř vše.

OSB je zkratka z anglického oriented strand board (deska složená z dřevěných třísek). Jde o vícevrstvé desky, které jsou vyráběny z dlouhých, tenkých třísek předem určeného tvaru a tloušťky. Velké, ploché třísky jsou uspořádány v podélném směru. Ohebnost desek je díky těmto dlouhým a tenkým třískám větší než u běžných lisovaných desek (dřevotřískových desek). Lepení a struktura třísek dodává OSB desce její charakteristický vzhled.

OSB desky jsou tvarově stálé, pevné v tlaku i tahu, ohebné a voděodolné. Jejich výhodou je snadná montáž a úprava, velký výběr formátů a nízká cena.

Využití OSB desek

OSB desky se nejčastěji používají jako stavební desky při stavbě domu (dřevostavby), jako podklad pro zateplení, při rekonstrukci půdních prostor (stěny, podlahy), k úpravě interiéru (stěny, podlahy, nábytek) a na zahradě (zahradní domky, boudy). OSB desky poslouží i jako materiál pro ztracené bednění, tesařské a bednící práce. Někdo ale před dřevěnými podlahami dává přednost litým podlahám, o kterých jsme psali zde.

K dostání jsou OSB desky v surovém stavu a většinou bez povrchové úpravy. V sortimentu najdete i desky, které mají vyfrézovanou drážku. Ta pomáhá dobře napojit desky při stavbě stěn nebo při pokládce podlahy. 

Pokud využíváte desky pro výrobu podlahy, zahradního domku nebo nábytku, doporučují odborníci zbrousit povrch bruskou a natřít ochranným lakem na dřevo, poté lze upravit desku do požadovaného barevného odstínu.

Na OSB desky, které použijete ke stavbě stěn, je také možné dát přetiratelnou tapetu. Pokud použijete desky na stavbu stěny, můžete na ně nanést stěrku a omítnout tak, jako klasickou zeď.

Do sucha i do vlhka

Mezi OSB deskami jsou určité rozdíly. Je proto dobré znát jejich základní rozdělení. Jde o to, v jakém prostředí budete OSB desky využívat:

OSB/2 - jsou určeny pro použití v suchém prostředí – interiéry. Nosné desky pro třídu vlhkosti 1, při teplotě 20 °C relativní vlhkost vzduchu výrazně nepřevyšuje 65 %.

OSB/3 - jsou určeny pro použití ve vlhkém prostředí - venkovní prostředí. Nosné desky pro třídu vlhkosti 2, při teplotě 20 °C relativní vlhkost vzduchu výrazně nepřevyšuje 85 %.

OSB/4 - jsou určeny pro použití ve vlhkém prostředí a se zvýšeným mechanickým namáháním – exteriér. Nosné desky pro třídu vlhkosti 2, při teplotě 20 °C relativní vlhkost vzduchu výrazně nepřevyšuje 85 %.

Desky OSB se před vlastní montáží musí ponechat v místě vlastní montáže po dobu nejméně 48 hodin, a to z důvodu vyrovnání vlhkosti odpovídající místu použití. Desky OSB nejsou vhodné pro přímé působení vody a klimatických podmínek. Z toho důvodu je zapotřebí při montáži na vnější straně budov, na stěny a na střeše zajistit odpovídající izolace proti nepříznivým vlivům počasí. 

Připevňování desek

Desky OSB lze, stejně jako dřevo, připevňovat hřebíky, vruty nebo sponkami. U nosných prvků je zapotřebí použít nerezavějící upevňovací prostředky (pozinkované nebo z nerezové oceli). Měla by se dodržovat následující pravidla:

  • Délka upevňovacích prostředků musí být minimálně 2,5násobek tloušťky připevňované desky, nikdy však kratší než 50 mm.
  • Vzdálenost spojovacích prostředků od kraje má odpovídat 7x průměru spojovacího prostředku (tzn. při použití hřebíku o průměru 3 mm alespoň 20 mm).
  • Mezi hřebíky na kraji desky musí být max. rozestupy 150 mm.
  • Mezi hřebíky ve středu desky musí být vzdálenosti max. 300 mm.
  • Desky s rovnými hranami musí být připevňovány vždy na podpoře (stropním trámu, podhledovém nosníku).
  • U OSB desek s menší tloušťkou by se mělo začít připevňovat od středu desky a postupovat k hranám, a to z důvodu zamezení vzniku vyboulení a průhybů.

Dilatační spáry

Z důvodů možných objemových změn (vznikajících převážně vlivem měnící se vlhkosti prostředí působící na materiál) je nutné mezi deskami vytvořit dilatační spáry, aby nedocházelo ke zvlnění desek či jiným nežádoucím stavům při používání materiálu.

  • Desky s rovnými hranami - při styku desek tzv. natupo ponecháváme mezi jednotlivými deskami spáry o velikosti 3 mm.
  • Desky s vyfrézovanými hranami (pero a drážka) - vytvářejí dilatační spáru automaticky. Dilatační spáru 3 mm je nutné dodržet i při styku desek s okolními konstrukcemi, např. rámem okna, dveří apod.
  • Při použití desek jako nosné vrstvy plovoucích podlah je nutné ve styku se stěnou vynechat spáru 15 mm.
  • Při použití desek pro obklady stěn je nutné mezi deskou a základem zachovat mezeru minimálně 10 mm.
  • Montují-li se OSB desky v řadě delší než 12 m, musí být každých 12 m zřízena dilatační spára široká 25 mm.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve