Předmýváte nádobí, než ho vložíte do myčky? Je to tak ale správně?

 Dům 
18. února 2018 12:09 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oplachování nádobí před vložením do myčky má smysl Shutterstock
Najdou se i tací, kteří se vám za váš styl mytí nádobí smějí? Nechápou, proč když máte myčku, nádobí ještě předtím omyjete ve dřezu? Ten, kdo by se měl smát, jste však vy. Protože je to vaše nádobí, co bude krásně čisté a vaše myčka dlouho funkční.

Někteří lidé dávají nádobí do myčky tak, jak jej odnesou ze stolu. Pak se ale diví, že nádobí není úplně čisté, zapáchá, nebo je špinavá celá myčka. Proč předmývat nádobí a co dalšího dělat pro dokonale čisté nádobí bez mléčných šmouh, se dočtete níže.

Oplachování má smysl

Než naložíte myčku špinavým nádobím a odejdete, zamyslete se nad tím, co jste do ní právě vložili a za jak dlouho myčku nádobí zapnete. Pokud to totiž nebude okamžitě a nebo ji máte plnou hrnců či pekáčů s připečeným jídlem, jen sotva vyndáte nádobí čisté.

Problémem číslo jedna jsou potraviny, které zaschnou, myčka je neumyje a v nejhorším případě je ještě rozmetá po všem ostatním nádobí. Takovými surovinami jsou především kečup, hořčice, zaschlý špenát, zbytky syrových vajíček nebo třeba pudink či kaše. Jakmile jednou pořádně zaschnou, myčka je za svůj program nedokáže natolik odmočit, aby je umyla. V tomto případě talíře nedávejte rovnou do myčky, ale pod proudem teplé vody je lehce a bez saponátu opláchněte.

Druhým problémem je připečené jídlo. Šunkofleky v zapékací míse, připečené brambory v pekáči, napálená cibulka na dně a okrajích hrnce – to jsou asi nejtypičtější příklady. Jídlo je k povrchu nádobí natolik přichycené, že si s ním program myčky neporadí. Nádobí proto před mytím odmočte a před vložením do myčky drátěnkou nebo kartáčem odstraňte zbytky přichyceného jídla. Některé nádobí se navíc do myčky vůbec nehodí. Jaké, to se dozvíte v tomto článku.

Na co si dávat při mytí pozor

  • Množství soli – příliš změkčovací soli může způsobit bílé okraje na skleničkách, naopak vápenný povlak na nádobí značí málo soli
  • Leštidlo – pokud vám došlo, začnou se na vašem nádobí objevovat zaschlé kapky, za šedé skvrny může špatná dávka leštidla
  • Mycí program – Při příliš nízké teplotě (pod 65 °C) se vám neumyjí skvrny od kávy a čaje
  • Znečištění nádobí – jak již bylo řečeno, je lepší nádobí omýt. Sůl na neomytých příborech může narušit jejich povrch a způsobit tak jejich rezivění

I myčku je potřeba čistit

Máte za to, že myčka nádobí slouží k tomu, aby myla nádobí? Ano, ale vy se zase musíte postarat o to, aby byla čistá myčka. I myčku nádobí je totiž nutné pravidelně čistit, a to alespoň dvakrát do roka. Že máte špinavou myčku poznáte jednoduše, a to tak, že na vašem nádobí začnete pozorovat matný povlak. Vyčistíte ji speciálním čističem na myčky nádobí, který vložíte dovnitř, a myčku pustíte naprázdno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008