Zaprášené proutěné věci ztrácejí na kráse. Víme, jak je vyčistit

 Dům 
05. března 2018 09:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Údržba proutěných věcí není složitá Shutterstock
Předměty z proutí dokáží zkrášlit každý interiér. Z tohoto oblíbeného materiálu můžete mít doma koše, opletené demižony, ale i nábytek či další bytové dekorace. Jenže i na tyto předměty sedá prach a řada lidí netuší, jak takové výrobky bezpečně vyčistit.

I proutěné věci je třeba udržovat v čistotě. Usazený prach neprospívá vašemu zdraví a navíc koše či proutěné křeslo obalené vrstvou špíny vypadají opravdu nevzhledně. Na čištění výrobků z proutí přitom není nic složitého a měl by to zvládnout úplně každý.

Čištění vodou

Proutí je přírodní materiál, který se zpracovává vlhký. Před pletením se proutí několik hodin máčí ve vodě, aby se pruty nelámaly a byly dostatečně pružné. Proto jim rozhodně neuškodí čištění vodou.

Proutěný předmět, pokud je menších rozměrů, jednoduše ponořte do vlažné nebo mírně teplé vody s mýdlem nebo saponátem a důkladně ho vydrhněte kartáčem. Dobře funguje také teplá voda, do které přidáte trochu soli. O tom, k čemu všemu se sůl dá v domácnosti využít, jsme psali zde. Vyčištěný předmět pak sušte zvolna, nejlépe v proudícím vzduchu.

Výjimkou jsou lakované výrobky. Ty není vhodné máčet do vody, protože byste mohli poškodit lak. Lakované věci stačí pouze šetrně otřít vlhkým hadříkem. Před otřením lze proutěné věci ještě vysát.

Jak oživit strukturu dřeva

Pro oživení struktury a barvy dřeva můžete po čase použít běžně dostupnou leštěnku na nábytek. Další možností je potřít nábytek citrónovým olejem, aby se pěkně leskl a vypadal jako nový.

Pro získání stálebarevnosti (stářím proutí tmavne) je možné proutěný nábytek či dekorace přelakovat bezbarvým lakem.

Na chemii zapomeňte

Proutěné zboží nikdy nečistěte za použití chemikálií. Přípravky obsahující líh, ředidla, rozpouštědla a jiné agresivní a abrazivní prostředky by proutěné věci mohly nenávratně zničit.

Většina přírodních materiálů stárnutím přirozeně tmavne a toto ztmavnutí zejména u proutí většinou nebělíme. Čerstvé proutí, které tmavne již při práci, můžete zesvětlit kyselinou šťavelovou.

Veškeré kyseliny, i organické, jsou však pro všechny celulózové materiály destruktivní a po jejich použití je z předmětu musíte dostatečně opláchnout. Výrobky z bílého proutí (například nábytek) nejlépe vyčistíte obyčejnou sodou. Vyčištěné a vybělené sušte zvolna, opět nejlépe v proudícím vzduchu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod