Interiérové schodiště by mělo být nejen krásné, ale hlavně praktické

 Dům 
26. března 2018 07:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Schodiště by mělo plnit několik funkcí Shutterstock
Ve většině rodinných domů mají lidé schodiště, které obvykle odděluje klidovou zónu od každodenního provozu domácnosti. Schodiště se ale objevuje i v mezonetových bytech. Tento stavební prvek by však neměl být jen estetický, hlavní roli hrají praktické aspekty.

Pokud dům teprve budujete a máte možnost ještě ovlivnit, kde bude schodiště postaveno a jak bude vypadat, dobře se nad touto problematikou zamyslete. Pokud si například přejete důsledně oddělit denní a privátní klidovou zónu, je ideální umístit schodiště do vstupní partie nebo haly mimo společný obývací prostor.

Je-li schodiště umístěno v obýváku či v jeho přímém dohledu, stává se dominantním estetickým prvkem a kromě konstrukce je pro nás podstatný i design. A v tomto bodě se často střetávají provozní a estetické požadavky. Podcenit byste neměli ani venkovní schodiště, o něm jsme blíže psali zde.

Krásné, ale nepraktické

Schodiště může vypadat všelijak. Někomu se líbí zajímavě točité schodiště, milovníci minimalismu zase mají slabost pro skleněné stupně v kombinaci s ocelovými lanky. Jenže je třeba se také zamyslet nad tím, jak moc bude takové schodiště komfortní po praktické stránce.

Pokud máte v domácnosti děti, budete mít co dělat, abyste stíhali leštit ze skla upatlané fleky od jejich ručiček. O bezpečnosti pak nemůže být ani řeč.

Mezi nejpohodlnější typy patří přímé schodiště, případně schodiště do L nebo s  mírně zakřiveným ramenem. Větší pohodlí přináší vložená mezipodesta. 

Ergonomie a normy

Pokud chcete mít doma pohodlné a hlavně bezpečné schodiště, neměli byste zapomínat na ergonomii a stavební normy.

Ale i bez důkladné znalosti ergonomie stačí člověku selský rozum na to, aby věděl, že čím je stupeň vyšší, tím je samozřejmě výstup do patra (a pro pokročilejší ročníky i sestup dolů) namáhavější.

Není od věci si také dopředu rozmyslet, jak objemné věci v budoucnu budete do patra stěhovat. Pokud už dnes víte, že v patře budete chtít vybudovat koupelnu s obrovskou vanou, myslete na to, jak ji sem dopravíte.

Estetické cítění

Obzvláště pokud je schodiště součástí třeba obývacího pokoje, měli byste jeho vzhled sladit se zbytkem interiéru.

Celkový dojem schodiště vychází nejen z jeho tvaru a typu konstrukce, ale i z výběru materiálů. Čím subtilnější typ si vyberete, tím lépe se bude schodiště v prostoru vyjímat.

Zajímavého efektu můžete dosáhnout i prostřednictvím barevných a materiálových kontrastů, například ocelí a dřeva, dřeva a skla, černého plechu a bílé omítky. Efektně může zapůsobit i čistý profil lomené betonové nebo ocelové desky. Záleží jen na vaší a stavebníkově fantazii. I v případě schodiště ale platí, že v jednoduchosti je síla. 

Nezapomeňte na zábradlí

Pokud má vaše schodiště alespon tři výškové stupně, mělo by být jeho součástí také zábradlí o minimální výšce 110 cm.

Mnoho lidí funkci zábradlí podceňuje, což je ale jen na škodu. Pokud funkci zábradlí podceníte na úkor designu, většinou se to projeví negativně v praktickém životě. Problémy s nepromyšleným zábradlím pocítí hlavně malé děti, starší osoby či hůře se pohybující lidé.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47