Zabezpečte si hrubou stavbu před zloději. Poradíme jak

 Dům 
01. dubna 2018 09:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zlodějíčky odradí plot nebo osvětlení, proti profíkům je lepší stavbu pojistit Shutterstock
I když máte dům teprve rozestavěný, je nutné myslet na to, aby vám ho někdo nevykradl. V dnešní anonymizované době totiž můžou sousedé považovat zloděje třeba za pracovníky stavební firmy, takže vám dům neochrání ani to, když je v zástavbě.

Ochrana před zloději je v dnešní době důležité téma. U hotových domů se řeší oplocení, kamerové systémy, čidla a další vymoženosti. Jak ale ochránit hrubou stavbu?

Místo nerozhoduje

I když máte pozemek uprostřed zástavby, není to automaticky výhra. Sousedé můžou případné zloděje považovat třeba za pracovníky stavební firmy a policii nezburcují. Ještě horší je to však při stavbě někde na samotě, kde není vůbec nikdo, kdo by na případné podezřelé osoby mohl upozornit. Proto byste si zabezpečovací zařízení neměli pořizovat až do hotového domu, ale minimálně v nějakém základním provedení už po dokončení hrubé stavby a namontování oken a dveří.

Co se krade?

V podstatě všechno. Stavební materiál od cihel přes kabely, potrubí až po pytle cementu, či plechovky s barvami, nářadí i menší mechanizace, pokud na stavbě zůstane přes noc. Obranou není ani instalace vybavení. Vymontovat třeba toaletu, umyvadlo, kuchyňskou linku nebo i nový kotel je pro zloděje maličkost. Taková krádež může způsobit i druhotné škody, když z ukradených radiátorů vyteče voda třeba na novou podlahu. Součástí stavby může být i terasa, o které píšeme zde.

Oplocení je základ

I když se obyčejný plot může zdát jako snadná překážka, jeho funkce je důležitá. Funguje hlavně jako první pomoc proti příležitostným zlodějíčkům. Před organizovanými zloději, kteří si váš objekt cíleně vytipují, vám ale asi nepomůže.

Osvětlení

Temná parcela, na kterou v noci není vidět, je jako pozvánka pro lapky všeho druhu. Pokud na váš pozemek nedosahuje pouliční osvětlení, pořiďte si světla napojená na pohybová čidla.

Hlídač

Pokud je ve vaší rodině nudící se vitální důchodce nebo mladý junior bažící po brigádě, máte vyhráno. Můžete ho nechat stavbu hlídat. Pro hlídače ale bude potřebovat vhodnou místnost a funkční telefon. Můžete si samozřejmě najmout i profesionální agenturu, ale to se při stavbě trvající několik měsíců i déle může dost prodražit. Každopádně hlídač na stavbě je jednou z nejspolehlivějších variant ochrany stavby.

Elektronické zabezpečení

Zabezpečovací systém se skládá z ústředny, čidel a ovládání. Některá mají i sirénu. Systém může být napojen také pult centralizované ochrany. O nezvaných návštěvnících tak bude informovaná bezpečnostní služba nebo městská policie. Systémy mohou být rozšířeny také o kamery buď s online přenosem, nebo nahráváním. O konkrétním zařízení pro váš objekt je ale lepší poradit se s odborníkem.

Pojistka

Ať už hrubou stavbu zabezpečíte jakoukoli formou, je dobré se také pojistit. Existují specializované pojistky, které řeší vykradení nebo poškození hrubé stavby. Obvykle lze takovou pojistku převést po kolaudaci na normální pojištění nemovitosti. Vzhledem k drzosti zlodějů, neomalenosti vandalů a bohužel i většinové lhostejnosti ostatních se pojištění hrubé stavby určitě vyplatí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve