Rostou vám na zahradě kopřivy? Umyjte jimi okna, budou se lesknout jako nikdy předtím

 Dům 
07. května 2018 09:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomocí kopřiv lze perfektně umýt okna Shutterstock
Mytí oken či zrcadel je velmi ožehavé téma. Existuje mnoho zaručených triků, jak okna vyleštit beze šmouh, ale ne každý nakonec opravdu funguje. Někdo nedá dopustit na novinový papír, další na puding. A věděli jste, že se dají okna vyleštit i pomocí kopřiv?

V posledních letech mnoho lidí upřednostňuje nahrazování chemických přípravků těmi přírodními. Lidé si dnes už běžně vyrábějí doma nejen kosmetiku, ale i třeba prací prášek, aviváž nebo tablety do myčky. Výrobě domácích tablet do myčky jsme se věnovali v článku zde. A návrat k ekologii je patrný i v souvislosti s mytím oken. Návodů, jak nahradit chemická čistidla něčím přírodním, existuje nepřeberné množství.

Pokud i vy patříte mezi ekologicky smýšlející skupinu lidí a hledáte nevšední, ale funkční způsob, jak vyčistit svá okna či zrcadla, zkuste použít kopřivy. Ty se hodí nejen k výrobě skvělého přírodního hnojiva, ale nahradíte jimi i komerční přípravky na čištění oken.

Kopřivy místo čističe

Už naše babičky moc dobře věděly, že když chtějí docílit na svých oknech zářivého lesku, budou k tomu potřebovat trochu kopřiv. Ovšem skvěle jimi vyčistíte jakékoliv skleněné předměty, nejen okna. Je to dáno vysokým obsahem silic v čerstvých kopřivách. 

Odstranit z oken špínu, prach a další nečistoty je skutečně oříšek. Někdo radí, že pomůže obyčejná voda se saponátem, jiní zase radí kvalitní komerční čistič. Zkuste ale jednou sáhnout po kopřivách, které se kdysi využívaly pro všeobecný úklid. Vyrobte si doma silný nálev, který si se špinavými okny poradí raz dva.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr čisté vody
  • 10 polévkových lžic octa
  • svazek kopřiv

Jak postupovat:

V lavoru smíchejte čistou vodu a ocet. Následně do něj vložte svazek kopřiv a začněte silně třít. Použijte raději rukavice, aby vás kopřivy nepopálily. Třete minimálně tři až pět minut a snažte se z nich opravdu „vyždímat“ co možná nejvíce. Vznikne vám nálev, který můžete použít na silně znečištěná okna.

Pomůže i kopřivový čaj nebo šampon

Pokud se vám nechce vyrábět silný kopřivový výluh, jde to i jinak. Hodně lidí miluje kopřivový čaj. Kromě toho, že pití tohoto čaje pomáhá vašemu metabolismu, pročišťuje organismus od škodlivých látek a urychluje regeneraci tkání, je skvělým pomocníkem také při úklidu.

Připravit si domácí kopřivový čaj není vůbec složité. Stačí natrhat pár kopřiv a zalít lístky horkou vodou. Nechte 15 minut louhovat pod pokličkou a kopřivový čaj je na světě. A pokud ho nevypijete všechen, klidně ho použijte právě na mytí oken. Skla se budou lesknout jako nová.

A jestli zrovna nemáte po ruce čerstvé kopřivy, ale v koupelně vám stojí kopřivový šampon, použít můžete i ten. Asi decilitr kopřivového šamponu přimíchejte do kbelíku vlažné vody a dejte se do práce. Pokud na okně přeci jen zůstanou nějaké šmouhy, potřete je použitým pytlíkem černého čaje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve