Díky správné péči vám vydrží matrace navěky

 Dům 
11. května 2018 16:06 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr matrace matrace je pro kvalitu spánku důležitý Shutterstock
Dobře, to je sice trochu silné tvrzení, ale když budete o svou matraci správně pečovat, může vám vydržet mnohem déle, než je její záruční lhůta. Chcete-li mít co nejkvalitnější spánek, nestačí si pouze koupit tu nejdražší matraci, musíte také vědět, jak o ni správně pečovat.

I ta nejdražší matrace bez péče může být proleželá, plesnivá a plná roztočů. Nevsázejte tudíž na to, že jste si odnesli z obchodu nejlepší matraci – žádná se o sebe nepostará sama! Bez vašeho přičinění nikdy nebudete mít tak kvalitní spánek, jako když se o svou matraci budete pravidelně starat.

Při výběru matrace se každý rozhodujeme mezi cenou a kvalitou a snažíme se najít nejlepší možný kompromis. Vybrat bychom měli takovou, která je v našich finančních možnostech a zároveň poskytuje vhodnou tvrdost, má dostatečnou nosnost a prodyšnost, je určena na konkrétní typ spaní (každodenní, pro návštěvy, pro děti) a zohledňuje případné zdravotní komplikace. Jakmile takovou vyberete, pak už je jen na vás, abyste o ni řádně pečovali. Pak vám může skutečně vydržet velmi dlouho.

Krycí podložky

Chcete-li se ve své posteli cítit opravdu nadstandardně pohodlně, doplňte ji o krycí podložku, která nejenže vyžene kvalitu vašeho spánku do nebeských výšin, ale navíc zajistí delší životnost matrace. O co jde? Jedná se vlastně o tenkou matraci navíc, kterou položíte přes vaši stávající matraci. Na výběr máte různé výšky, výplně a materiály, takže si můžete vybrat dle vaší osobní preference – většinou se jedná o latex, pružnou pěnu, polyester nebo umělé vlákno. Zpravidla jdou i celkem snadno čistit, jelikož mají snímatelný potah, který můžete vyprat v pračce.

Ochranný potah matrace

Stejně jako krycí podložka i ochranný potah matrace zvyšuje její životnost. Můžete ji přehodit přímo přes matraci, nebo v ideálním případě přes krycí podložku. Budete mít tedy rošt, na něm matraci, na matraci krycí podložku a na krycí podložce ochranný potah, který se dá po stranách bez problému přichytit k matraci nebo podložce a vy už jej pak pouze povléknete prostěradlem.

Můžete jej pak často prát, takže vaše lůžko bude stále svěží a voňavé, ale když si vyberete potah, který je navíc i voděodolný, zabráníte tak potu, aby se dostal přímo do matrace. Takový potah je vhodné koupit i do dětských postelí, pokud se vaše děti teprve učí zůstat v noci v suchu.

Pravidelné otáčení

Jak všichni víme, při spánku dochází k zatěžování matrace nerovnoměrně. V některých místech je tudíž matrace deformována více než na jiných a stejně je to i s pocením. Z těchto důvodů se doporučuje matraci pravidelně otáčet, a to všemi směry. Matrace se doporučují otáčet alespoň čtyřikrát do roka, ale na intenzitu otáčení by měla mít vliv i četnost jejího používání, vytížení, klima a vlastní hmotnost člověka – čím těžší osoba, tím častěji by se měla matrace otáčet.

Větrání matrace

Na životnost matrace má však vliv i typ roštu a postele celkově. Nejlepší je, pokud se pod matrací nachází pouze rošt a pod ním už volný prostor, aby mohla matrace volně dýchat a odvádět vlhkost. Každou noc vypotíme velké množství potu, které, pokud není postel vybavena voděodolným ochranným potahem, jde přímo do matrace. Jakmile nemůže vlhkost nikudy odcházet, může vám začít plesnivět a navíc se vytváří ideální podmínky pro život roztočů.

Čištění jedlou sodou

Při každém převlékání ložního prádla matraci vyluxujte, abyste ji zbavili nahromaděného a usazeného prachu. Svou matraci také můžete jednou za čas důkladně vyčistit a zbavit ji tak škodlivých látek, roztočů, zápachu a zbytků kůže a podobně. Stačit vám k tomu bude jedlá soda, vysavač a ideálně i esenciální olej s antibakteriálními účinky. Více jsme o čištění matrací psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod