Srovnáváme různá zastřešení pergoly. Vybírat můžete z nepřeberného množství

 Dům 
26. května 2018 11:47 / Iva Dvořáková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Dřevěné otevřené pergoly jsou momentálně nejpopulárnější Pixabay
Orientovat se v nabídce zastřešení pergol může být mimořádně složité, materiálů je totiž mnoho. Proto vám přinášíme obsáhlý přehled, abyste si vybrali vzhled pergoly přímo na míru.

Původně tam sedávaly šlechtičny na dvorech svých sídel. Kde? V besídkách, altáncích a letních pavilonech. Jejich nástupci jsou dnes pergoly, které se objevují skoro na každé zahradě.

Poskytují příjemný pobyt nejen v obytné části zahrady, ale také zvětšují obytný prostor domu a propojují soukromí s přírodou.

Při stavbě pergoly je potřeba zohlednit nejprve materiál a umístění. Řešte také architektonickou stránku, aby vybudovaný prostor k relaxaci vhodně navázal na obytný prostor a zahradu.

Materiálů k postavení je opravdu hodně a záleží jen na vkusu a finančních možnostech majitelů. Původní pergoly byly z přírodních materiálů, ze dřeva a rákosí.

Jejich obliba a elegance však poskytují prostor i dnešním nejpoužívanějším materiálům, jako je hliník, sklolaminát, polykarbonát atd.

Zastřešení pergoly prodlužuje letní sezonu, zvyšuje komfort a ochranu před nepřízní počasí. Také poskytuje nejúčinnější ochranu samotné konstrukci pergoly.

Typů zastřešení je opravdu mnoho, ale dají se rozdělit do několika skupin. V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat vhodný stůl na terasu či pergolu.

Pevné 

Jsou z průhledných nebo neprůhledných materiálů, obvykle v podobě sedlové, rovné, pultové nebo šikmé (sklon minimálně 7°).

Sklolaminátové

Mají vysokou UV stálost a pyšní se také výhodným poměrem mezi cenou a vlastnostmi materiálu.

Polymetakrylátové

To je polyesterová pryskyřice se skelnými vlákny, jejíž největší výhodou je veliká úspora materiálu díky minimálnímu překrývání jednotlivých desek, jsou lehké, mají vysokou UV stálost a jsou poměrně levné.

Polykarbonátové

Jde o termoplast s vysokou odolností, UV stálostí, nevýhodou je vysoká citlivost vůči chemikáliím. Tyto desky jsou komůrkové, dutinkové, vlnité, plné.

Polyesterové

Desky s dlouhou životností a spolehlivostí, jsou teplotně stálé, pevné a odolné vůči chemikáliím.

Kompozitní panely

Jejich výhodou je jediná fixní instalace a tím zajištění velice krátké výstavby. Jsou to dvě kovové stěny, mezi nimiž je polyuretan zajišťující vynikající tepelný výkon.

Skleněné

Hlavní výhodou světelná propustnost a dlouhá životnost, bezhlučnost a stálost materiálu.

Plechová krytina

Vyrábí se v různých tvarech, barvách i materiálech. Nejvýhodnější je zřejmě titanzinek (dlouhá životnost bez údržby, vysoká estetičnost). Nevýhodou plechových krytin je jejich světelná neprostupnost a teplotní nestálost.

Asfaltové šindele

Výhodou je jejich snadná montáž, kterou zvládne i amatér, možnost přelepení nových šindelů bez nutnosti odstraňování starých, nevýhodou je nutnost správného sklonu střechy (asi 15°) a nepříliš moderní vzhled.

Betonová nebo pálená krytina

Obě jsou srovnatelné, co se týká odolnosti a životnosti, betonová se pokládá snadněji, pálená je zase barevnější a přesnější, což se projeví u zatékání, které se téměř neobjeví.

Otevřené

Zřejmě největší trend posledních let. Jde o střechu z dřevěných latí a trámků porostlou popínavými rostlinami a květinami – minimum ochrany vůči větru a dešti, maximální vzdušnost a propojení se zelení.

Kombinované

Lamelové sklápěcí 

Jde o obdobu okenních žaluzií, takže lze ovládat přísun světla. Jsou také funkční a pyšní se dlouhou životností. Poznáte je tak, že jedna část je pevně přichycená k obydlí a druhá, prodloužená část, je opatřená shrnovací markýzou nebo roletou.

Zastřešení s větrací klapkou

Umožňuje větrání a čištění, střechu lze jednoduše odsunout.

Zelené

Jsou osázeny vegetací, toto zastřešení je sice nestandardní a poněkud kuriozní, ale zároveň je vysoce estetickou, ekonomickou a praktickou přírodní izolací (sklon střechy do 30°).

Otevírací

Sem patří například roletový systém nebo posuvné panely z moderních materiálů (polykarbonát, tvrzené sklo, sklolaminát atd.).

Klasické

Většinou jde o přírodní materiály, jako je rákos, bambus nebo například dřevěné šindele.

Samonosné

V této kategorii můžou být například sklolaminátové oblouky, které jsou obdobou zastřešení bazénů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod