Pěstujte Juku, rostlinu s výrazným vzhledem, která je nenáročná na údržbu

 Dům 
28. května 2018 10:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péči o Juku zvládne každý Shutterstock
Juka má zajímavý vzhled a zároveň péče o ni nedá příliš práce. Tato kombinace z ní dělá ideální pokojovou rostlinu. Když si ji pořídíte, čekají vás roky snadného zahradničení. Juka pomalu roste a je odolná vůči suchu i drobným škůdcům. Protože se také snadno množí, můžete se o ni podělit i s přáteli.

Požadavky na světlo

Juce se nejlépe daří v částečném stínu, kam dopadá jasné, nepřímé světlo. I když dokáže přežít i na více prosluněném místě, její vzhled by mohl utrpět. Je možné, že by se objevily na listech hnědé konce a bílé skvrnky.

Vybírání substrátu a květináče

Pokud chcete svojí rostlině dopřát ten nejlepší substrát, musíte vybalancovat několik požadavků. Juka nepotřebuje vysoce kvalitní substrát, ale je přínosem, když dobře odvádí vodu. Zároveň musí být dostatečně těžký, aby rostlinu udržel ve vzpřímené pozici. Vyzkoušejte mix ze tří dílů písku a jednoho dílu rašeliny.

Zavlažování

Juka je velmi odolná vůči suchu, což dává smysl, protože její přirozený výskyt je na pouštích. Obecně před tím, než ji budete příště zalévat, počkejte, až bude vysušená celá horní půlka substrátu. Specifičtější nároky na vodu budou záležet na tom, kolik světla vaše Juka dostává. Pokud ji máte spíše na stinném místě, zalévejte méně, na jasnějším o trochu více. Přelévání je pravděpodobně jediný způsob, jakým můžete rostlinu zabít.

Juka a drobní škůdci

Tato rostlina je vůči drobným škůdcům docela imunní. Například svilušky ji nemají vůbec v oblibě. Vlnatka nebo červci ji mohou napadnout, ale můžete se jich rychle zbavit tak, že postižené místo přetřete tampónkem namočeným v alkoholu.

Zbavování prachu a prostříhávání

Jako s každou jinou rostlinou, pokud chcete, aby si udržela optimální zdraví, dbejte, aby na listech nebyl prach. Jestli je vaše Juka už příliš vysoká, můžete ji zastřihnout a přesadit. Dejte pozor, abyste stříhali v horní polovině kmene. Použijte pilku nebo jiné nářadí a přestřihněte kmen. Potom už jen přesaďte spodní část s kořeny a dobře zalejte. Zanedlouho vyrostou nové listy a rostlina bude vypadat stejně dobře jako předtím, akorát bude nižší. Kdyby vás Juka nezaujala, zde je tip na další nenáročnou rostlinku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008