Tři zaručené tipy, jak se zbavit mravenců ve vašem domě

 Dům 
09. června 2018 09:04 / Martina Langová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Zkuste vyhlásit mravencům válku přírodními prostředky Shutterstock
Přípravky z obchodů jsou plné chemických látek, které našemu zdraví rozhodně neprospívají. A jejich účinnost na obtížný hmyz není vždy taková, jakou bychom si přáli. Přitom skutečně účinné pomocníky máme blíž, než tušíme.

Mravenci v domě či bytě jsou vždy nevítanými návštěvníky a přesvědčit je, aby se přestěhovali jinam, vyžaduje často velké úsilí. Nutno také podotknout, že vůči běžně dostupným chemickým přípravkům se postupně stávají odolnými. Tudíž v konečném efektu vlastně jen vyhazujeme „peníze z okna“.

Což takhle zkusit příště vyhlásit mravencům válku přírodními prostředky? A až se jich zbavíte, nezapomeňte na prevenci. Protože tyhle drobné potvory mají silně vyvinutý čich. Když jim to u vás nebude vonět, nebudou mít chuť obcházet vaše obydlí nebo se k vám dokonce stěhovat.

1. Do boje s bylinkami

Už jste někdy slyšeli o bylině jménem mochna husí? Bylinných repelentů roste v přírodě celá řada, ale zvláště tato jedna dokáže s mravenci pěkně zatočit. Odolat jí dokáží jedině faraóni. Proti těm se můžete zase pustit do boje s hřebíčkem, ideálně ve formě éterického oleje. Nakapejte několik kapek na silnější papír nebo ještě lépe na neglazovanou keramiku (v žádném případě však ne na podlahu, mohl by zanechat tmavé skvrny) a dejte do míst, kde mají mravenci své cestičky.

Ručíme vám za to, že se odstěhují velmi rychle. Hřebíček jim totiž pořádně smrdí. Z dalších repelentních bylin je možné využít mátu, libeček, levanduli, rozmarýn, tymián nebo bazalku. V případě éterických olejů můžete sáhnout krom bazalky, máty, levandule a tymiánu ještě po silných bojovnících proti mravencům, jako jsou tea tree, vetyver nebo citronella.

2. Jablečný ocet, pudr a okurky

Zní to jako strašná kombinace? Nenechejte se mýlit. Je dokonalá! Mravenci nenávidí pach octa, zejména jablečného. Vadit jim bude i pudr, případně nadrobená křída v jejich cestičkách a pokud po celé kuchyni pak budou rozmístěné plátky okurek nebo alespoň slupky z nich, přestane být pro ně vaše obydlí místem, kde se cítí dobře.

3. Nachystejte návnadu

Dobře, nebude tak úplně přírodní, ale funguje zaručeně. Připravte si arašídové máslo, obyčejnou želatinu a kyselinu boritou. Poměr je jednoduchý 3 : 2 : 1 – tedy tři díly arašídového másla, 2 díly želatiny a 1 díl kyseliny borité. Smíchejte a trochu návnady položte na kousek silnějšího papíru a uložte do míst, kde se mravenci objevují nejčastěji. Nutno však upozornit, aby návnadu jedli pouze mravenci, nikoliv vaši domácí mazlíčci nebo malé děti.

Babské rady k vyzkoušení:

  • Na okně pěstujte aromatické repelentní byliny, jako je máta, majoránka, levandule, bazalka či rozmarýn. Bude jim to tak nepříjemné, že k oknu se ani nepřiblíží.
  • Máte-li dům a pod okny záhon, zasaďte tam cibuli a česnek, těm se vyhýbají jako čert kříži.
  • Dveře a okna potřete roztokem horké slané vody a jedlé sody nebo prášku do pečiva. Případně přidejte i jednu kapku mátového éterického oleje.
  • Pokud jim do cesty nasypete kvasnice s cukrem nebo medem, bude sladká směs brzy osypaná mravenci. Ti však po ochutnání velmi rychle uhynou.
  • Do jejich cestičky vymáčkněte trochu zubní pastu, tu neskousnou.

Vyrobte si domácí repelent (nejen) proti mravencům

Ve chvíli, kdy se u vás doma objeví mravenci či jiný obtížný hmyz, je nejvyšší čas přichystat si vlastnoručně vyrobenou účinnou zbraň. Do misky či jiné nádoby vložte cca 15 – 20 kusů hřebíčků, zalijte teplou vodou, přiklopte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat. Misku pak položte kdekoliv v místnosti, ideálně však poblíž oken a dveří.

Veškerý hmyz, který ucítí silnou hřebíčkovou vůni, se okamžitě otočí k vašemu domu či bytu zády a zmizí. Důležité je však vědět, že hřebíčky musejí být stále ponořené. Vodu je proto nutné doplňovat nebo obměňovat. Jednou za měsíc bychom pak měli ve vodě vylouhovat i nové, čerstvé hřebíčky. Směs je možné ještě zesílit přidáním kolečka citronu. Hřebíčková voda funguje nejen jako okamžitá pomoc, ale i jako účinná prevence proti obtížnému hmyzu.

Mezi velké nepřátele zahrádkářů patří slimáci. Boj s těmito škůdci je obtížný a dlouhý. Jak je vyženete ze své zahrady, vám poradíme v našem článku zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve