Tyto potraviny nikdy nedávejte psovi! Mohl by dokonce umřít.

 Mazlíčci 
01. května 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  69
📷
1 fotografie v galerii
V dobré víře můžete podat svému psovi smrtelný jed. Shutterstock
Často chceme pejska odměnit za vzorné chování, nebo mu dopřát nějakou tu dobrůtku od sebe. Ovšem co je dobré pro nás, nemusí být dobré pro našeho čtyřnohého kamaráda. Dali jsme dohromady seznam potravin, které psům za žádných okolností nedávejte.

Hroznové víno

Jedovaté jsou především rozinky, které obsahují v koncentrovaném množství látku ochratoxin A, která je pro psy jedovatá. Hroznové víno či rozinky mohou u citlivých jedinců vyvolat selhání ledvin, které je mnohdy smrtelné. Nebezpečná je přitom už poměrně malá dávka. V praxi byl zaznamenán případ, kdy pes uhynul už po pozření pouhých 8 rozinek a jezevčíkovi selhaly ledviny při požití pouhých 5 bobulí vína.

Příznaky jsou žíznivost, zvracení, průjem, křeče, později slabé nebo úplně chybějící vylučování moči. Pokud pes sežere jakékoliv množství hroznového vína nebo rozinek, doporučuje se okamžitě kontaktovat veterináře. Při včasném zahájení léčby zvyšujete šance zvířete na přežití.

Brambory

Obsahují alkaloidy, z nichž je důležitý solanin. Povařené brambory nemusíme považovat za toxické, ale dávat je psům se přesto nedoporučuje. Zvířata brambory špatně tráví a mohou se objevit střevní obtíže. Nejde však o smrtelně nebezpečnou potravinu.

Mléko

Psi neumějí odbourávat v mléku obsažený mléčný cukr (laktózu), což u nich způsobuje průjmovitá onemocnění.

Muškátový oříšek

Může způsobit třes, křeče a smrt.

Čokoláda

Pro lidi pochoutka, ale psům škodí. Platí, že čím tmavší čokoláda, tím je pro psa jedovatější. Problémovou látkou je tu theobromin, který způsobuje u psů křeče a zvracení, ale může je ohrozit i na životě. Vysoký obsah tuků navíc ohrožuje funkčnost slinivky. Při častém konzumování čokolády dochází k poruchám srdečního rytmu, což může být pro psa i smrtelné. Již 90g čokolády na vaření může zabít psa vážícího 10 kg.

Káva

Podobně jako čokoláda i káva obsahuje kofein. Velká koncentrace kofeinu vede k poruchám srdečního rytmu. Kofein zvyšuje množství vápníku v srdečním svalu a to může způsobovat křeče.

Pro psy je nebezpečná dávka 100-200 mg na jeden kilogram. Příznaky jsou rychlé a většinou zahrnují průjem, zvracení, vyšší krevní tlak, neklid, poruchy srdečního rytmu. K smrti pejska dochází při vyčerpávajících křečích, které vedou k selhání oběhové soustavy.

Česnek a cibule

Neplechu dělají sirné sloučeniny, které mají vliv na červené krvinky. Poškozují hemoglobin, který potřebují zvířata i lidé k přenosu kyslíku. Otrava se může projevit do 24 hodin, ale i po několika dnech. Vaši psi trpí bolestí břicha, průjmem, zrychleným dýcháním, dušností. Pes je unavený a apatický. V ojedinělých případech může pes umřít na nedostatek kyslíku pro tkáně a orgány. Týká se to cibule i pažitky ať už syrovém, sušeném nebo i vařeném stavu.

Avokádo

Obsahuje nebezpečnou složku Persin, která poškozuje srdce, plíce a ostatní tkáně. Příznaky otravy jsou dýchací potíže, zvětšení břicha a nadměrné hromadění tekutiny v hrudníku. Avokádo má vysoký obsah tuku, což může způsobit žaludeční potíže, zvracení, v některých případech i zánět slinivky. Množství, které může způsobit otravu, není přesně známo.

Ovoce

Jako takové není pro psy nebezpečné, ale problém nastane při konzumaci nezralých kousků, které obsahují dráždivé kyseliny. Zralé ovoce naopak obsahuje hodně cukru, který v žaludku kvasí. Vede k nadýmání a průjmům.

Vařené kosti

Vařené kosti jsou křehké a snadno se odlomí. Odborníci tvrdí, že psi syrové kosti dokážou strávit, ale nebezpečné jsou právě ty vařené. Určitě psa nekrmte kuřecími kostmi, které se štěpí a mohou poškodit žaludek nebo střeva.

Sladidlo Xylitol

Psy ohrožuje i docela obyčejné a v mnoha domácnostech běžné umělé sladidlo xylitol, jelikož stimuluje slinivku, která vyloučí velké množství inzulinu a pes zkolabuje nebo dostane křeče.

Jedovaté jsou ale i například houby, syrové bílky z vajíček, ořechy, sůl, nezralá rajčata, jádra z jablek a hrušek nebo česnek ve velkém množství.

Máte zkušenost s otravou psa běžným lidským jídlem? Podělte se s námi a ostatními čtenáři o ni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47