Když váš pes kašle...

 Mazlíčci 
26. dubna 2017 20:39 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kašel může postihnout psy všech plemen a velikostí, je však častější u malých psů.  Shutterstock
Teploty si s námi hrají, a tak není divu, že hodně lidí posmrkává. Napadlo vás někdy, jestli nemůže onemocnět i váš pes?

Podobně jako u lidí se i u psů a koček často vyskytují různé virové infekce, které postihují horní cesty dýchací. Většinou přejdou samy, ale pokud se jedná o mladé, staré či chronicky nemocné zvíře, mohou představovat problém.

Kašel je obranným mechanismem organismu bránícího se hromadění sekretů nebo cizího materiálu uvnitř dýchacích cest a příznakem některých onemocnění.  Jde o reflex, automatický proces, který má za úkol udržet dýchací cesty průchodné. Někdy se může jevit kašel jako zvracení, ovšem bez „pumpování“ břichem.

Proč pes kašle

Kašel může být příznakem mnoho problémů a nemocí, zde jsou uvedeny hlavní z nich: 

  • Nemoci dýchacího ústrojí (infekce, nádory, parazité)
  • Cizí těleso v dýchacích cestách
  • Aspirační pneumonie (vlivem vdechnutí potravy, cizích těles nebo žaludečního obsahu)
  • Alergie
  • Kardiovaskulární onemocnění

Rozlišujeme kašel akutní, trvající pár dní, a chronický, který se táhne týdny. Někdy se spolu s kašlem objeví zvracení, vykašlávání krve, krvácení z nosu nebo kolaps. Nikdy psovi nedávejte lidské léky! Poraďte se s veterinářem.

Jak zjistit příčinu

Pro diagnostiku bude veterinář zjišťovat důkladnou anamnézu a historii kašle. Bude se ptát na dosavadní zdraví psa, zda bere nějaké léky, na očkování a další běžné věci. Důkladně psa prohlédne. Rozlišit je třeba kašel, nutkání na zvracení a kýchání. Důležitý je charakter a frekvence kašle, zda je produktivní či neproduktivní, kdy nastává, jaká je jeho frekvence, charakteristika a další vlastnosti. Provádí se další vyšetření a laboratorní diagnostika, především rozbor krve nebo analýza vzorků z dýchacích cest. Použít lze také přímá vizualizace dýchacích cest pomocí endoskopu. Někdy je na místě zobrazovací diagnostika pomocí rentgenu nebo ultrazvuku, někdy i CT nebo magnetická rezonance.

Léčba kašle

U kašle je třeba léčit především příčinu, kašel totiž bývá příznakem jiného problému. Někdy je zapotřebí hospitalizace, infuze, inhalace kyslíků nebo dokonce operace. Infekce se většinou řeší antibiotickou léčbou zacílenou na původce. Co se týká léků na potlačení kašle, ty mohou být indikovány, ale v některých případech by ještě více uškodily, záleží na zvážení veterináře a příčině.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47