Jak zbavit psa panického strachu z bouřky a jiných hlasitých zvuků?

 Mazlíčci 
02. srpna 2017 10:20 / Kateřina Kofroňová
  16
📷
3 fotografie v galerii
Strach z bouřky není pro psa ničím přirozeným ani užitečným. Správným a včasným tréninkem ho můžete jeho paniky nadobro zbavit. Shutterstock
Letní bouřky jsou každoroční noční můrou nejednoho pejskaře. Pes zmateně pobíhá po bytě a snaží se dostat pod postel, mezi skříně, za gauč, pod stůl, nebo do jakékoliv skuliny, ve které by se cítil bezpečně. Tam obvykle bouřku přečká, ale rozhodně není v klidu. Naučte ho, že není čeho se bát. S naším návodem a vaším odhodláním to dokážete!

O psech se ví, že mají velmi silný sluch. Z tohoto důvodu jim budou hřmění a jiné hlasité rány vždycky nepříjemné, ale včasným tréninkem můžete strach dostat do stádia ignorace, kdy pes bude rány sice vnímat, ale bude si jistý, že mu nehrozí žádné nebezpečí.

Začít včas = brzký úspěch

Nejlepší je psa začít seznamovat se zvuky bouřky postupně, pomalu a hlavně zůstat v naprostém klidu. Nedovolit mu, aby si myslel, že se něco děje a že má být na pozoru. I psa, který se už bojí, lze strachu z bouřky odnaučit, ale je to již běh na dlouhou trať.

Seznamujte psa s hluky

Mladého psa, který ještě nemá s bouřkou zkušenosti, začněte brzy s podobnými hluky seznamovat. Nejdříve pomalu a potichu bouchněte o sebe dvěma poklicemi, sešlápněte petlahev, hoďte na zem misku – prostě cokoliv, co dělá hluk. Pes se s nimi seznámí a bude připraven na další krok. Najděte si na internetu videa s bouřkami a ohňostroji a nejprve je psu pouštějte potichu a po nějaké době pusťte reproduktory na plno. Nijak ho na rány nepřipravuje, prostě je pusťte jako šum a vykonávejte u nich běžné věci.

Zaměstnejte psa

Když víte, že se blíží bouřka, vymyslete psu zábavu. Funguje váš pes na míčky nebo hračky? Cvičte s ním nové povely a odměňujte ho házením a přetahováním. Miluje váš pes jídlo v jakékoliv podobě? Cvičte s ním, nebo s ním hrajte na schovku. Kdykoliv splní úkol, odměňte ho. Bouřky si nevšímejte, dělejte, jako by nebyla. Nedejte na sobě znát žádnou známku nejistoty.

Zázračný klikr

Tak obyčejný a tak opomíjený! Stačí psa během pár týdnů naučit, že kliknutí znamená pochvala, odměna nebo dokonce kus masa. Pes se brzy naučí, že tento zvuk znamená jen samá pozitiva. Pak už si jen počkejte na bouřku a jakmile uvidíte, že se blíží, klikněte na klikr. Pes s největší pravděpodobností přiběhne a vy ho v tu chvíli odměníte. Klidně s ním proklikejte celou bouřku, měňte pokoje, jednou jděte na gauč, jednou na postel, jednou na koberec. Klikejte a odměňujte jeho zájem. Pokud kliknete a pes i přesto uteče, okamžitě přestaňte. Není na to ještě zralý a mohli byste mu zvuk spojit s bouřkou a vše tak pokazit.

Jen ho (ne)nechme, ať se bojí

Někteří lidé jsou toho názoru, že nechávají psy, ať se bojí a ještě je konejší. Konejšení psa jen utvrdí v tom, že se opravdu něco děje, protože i vy se chováte jinak a celou událost tak zveličujete. Mít strach je pro psa nejen nepříjemné, ale především nebezpečné. Představte si, že vás bouřka zastihne na procházce. Co udělá váš pes, který se panicky bojí? Jakkoliv se vám vysmekne a buď uteče někam, kde ho možná už nikdy nenajdete, nebo přeběhne rušnou silnici, na kterého může srazit auto.

Proč nedávat uklidňující léky

Někteří veterináři radí podávat uklidňující léky, aby byl pes v klidu. To ale není zrovna dobrý nápad, protože některé pilulky psa sice utlumí, ale to pouze v pohybu. Vy máte pocit, že je pes v pořádku, ale on prožívá nesnesitelná muka, protože se bojí, chce se schovat nebo utéct, ale není schopen se zvednout na nohy.

Jak byste se asi cítili vy? Nebylo by lepší, kdyby vám někdo pomohl se se strachem vypořádat, než vás svázat do svěrací kazajky?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve