Zařizujeme klec pro morče

 Mazlíčci 
14. srpna 2017 08:11 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
V dobře vybavené kleci se bude morčatům dařit Shutterstock
Rozhodnutí o pořízení morčete je třeba doplnit o nákup potřebného vybavení. Poradíme, co morče potřebuje, aby se mu u vás líbilo a mělo dlouhý a spokojený život.

Nedejte na to, jak veliké morče máte nyní a nedejte na rady, které jsou vedené snahou ušetřit. Morčeti kupte klec pro králíka. Bude mít dostatek prostoru a bude spokojené. Tím spíš, pokud chcete mít morčata dvě a počítáte třeba s odchovem mláďat.

Domeček

Stejně jako člověk potřebuje své soukromí, potřebuje soukromí i morče. Určitě dejte každému morčeti do klece vlastní domeček. Nejlepší je dřevěný. Morče si o něho v případě potřeby může brousit i zuby. Domeček by měl být prostorný, ale pokud si na něho zvíře zvykne, stačí mu, když vyroste, i těsnější.

Napáječka

Morče potřebuje čistou vodu na pití. Je sice schopné pít z misky, ale tu si obvykle zaneřádí. Lepší je proto voda na pití v závěsné napáječce. Nemusí být příliš veliká. Klidně postačí jedno až dvě deci vody. Stejně je potřeba ji pravidelně doplňovat a nejlépe i měnit, protože v teple by se v lahvičce rychle množily bakterie.

Miska na krmení

Je zapotřebí koupit kvalitní a stabilní misku na krmení, kterou si morčátko nepřevrhne. Do ní sypte nejlépe směs různých zrn a granulí. Většina hlodavců má ráda i sušené banány či sušenou mrkev.

Po čase zjistíte, že v misce zůstává určitý druh krmiva, kterému se zvíře vyhýbá. Nedosypávejte hned a zkuste, zda zvíře nakonec nedojí i to ostatní. Pokud ho nepřiměje ani nouze, snažte se příště kupovat krmivo, které neoblíbený druh zrn neobsahuje.

Podestýlka

Nejoblíbenější podestýlkou jsou hobliny. Jsou levné, přírodní, a když nasypete nové, krásně provoní byt dřevem. Bohužel u některých zvířátek začnou být brzy cítit močí. V takovém případě je třeba měnit je častěji. Případně lze zkusit speciální podestýlky se schopností absorbovat pachy.

Morče by mělo mít k dispozici také seno a něco čerstvého. V sezóně stačí obyčejná tráva. Můžete mu ale na podestýlku položit mrkev, list salátu či slupky z okurky. Přidat můžete i suchý a tvrdý chléb.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod