Čištění zubů ultrazvukem

 Mazlíčci 
21. září 2017 20:02 / Marie Popelková
  2
📷
1 fotografie v galerii
Ultrazvuk je nejlepší prevencí mnoha různých problémů Shutterstock
Věřte či ne, ale péče o zuby Vašeho psa je stejně důležitá jako péče o Vaše vlastní zuby. Správná péče o zuby Vašeho domácího zvířete je zcela zásadní pro jeho celkový zdravotní stav.

Psům by měly být zuby čištěny stejným způsobem jako u lidí. Zub musíte očistit ze všech stran neinvazivním pohybem, abyste odstranili zubní plak ze zubu. Nejlepší je čistit zuby psovi každý den, ideálně po každém krmení.

Abychom psům zajistili plnohodnotný život, je třeba o jejich chrup pečovat, tzn. nepředkládat jim lidskou stravu (nekrmit je od stolu), ale krmit je pevnou stravou – granulemi (výhodou je, když pes musí pevnou stravu kousat), vyvarovat se krmiva obsahujícího cukr a kyselinotvorné látky.

Zuby by se měly pravidelně kontrolovat a pečovat o ně již od štěněčího věku. 
Majitelé psů by měli např. čistit zuby psím kartáčkem a zubní pastou pro psy, používat zubní gel nebo spray pro psy. Psům se mohou dávat ke hraní tzv. "dentální hračky“ ke kousání a různé „dentální tyčinky“ ke žvýkání. 

Číštění ultrazvukem


Čištění zubů ultrazvukem je zákrok nutný u psů a koček s již vytvořeným zubním kamenem, jehož odstranění v domácích podmínkách již není možné. Provádí se v šetrné sedaci na veterině.
 
Před zákrokem je kvůli sedaci nutná hladovka (cca 16 hod), poslední jídlo tak pacient dostane obvykle předchozí den. Na klinice před přijetím pacienta provedeme klinické vyšetření. U starších zvířat je vhodné několik dní před zákrokem provést i kompletní vyšetření krve, jímž snížíme riziko možných komplikací v průběhu vlastního zákroku.
 
Po úvodním vyšetření pacienta šetrně sedujeme a přijímáme k ošetření. S nervóznějšími zvířátky můžete počkat asi 10 minut v čekárně, než sedativa začnou působit.
 
Poté je provedeno vlastní čištění zoubků za pomoci speciálního přístroje, který ultrazvukovými vlnami rozrušuje zubní kámen. Vlastní zákrok obvykle trvá do půl hodiny. Doba, kterou Váš mazlík stráví na klinice, se pohybuje kolem dvou hodin, neboť zbytek času kromě vlastního zákroku vyplní usínání a probouzení pacienta.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008