Při chovu domácích mazlíčků nepodceňujte hygienické zásady

 Mazlíčci 
23. listopadu 2017 07:30 / Marcela Plachá
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kočka by měla mít svůj vlastní pelíšek Pixabay
Soužití se psem či kočkou se bez pravidel a správné hygieny neobejde. Rizika vystavení zvířecím parazitům jsou obrovská, především pokud máte děti.

Při chovu zvířat v bytě je třeba dodržovat pravidla, která si nastavíte a domácím mazlíkům nebudete ustupovat. Měli by mít svůj pelíšek a vědět, kde jsou jejich hranice. Neměli by skákat po nábytku, válet se po pohovkách a křeslech nebo dokonce spát ve vaší posteli. V opačném případě se na vás mohou přenést různé druhy parazitů a nemocí. Kromě blech to mohou být tasemnice, škrkavky a měchovci.

Dodržování hygieny u zvířat není plýtváním času

  • Pravidelně vaše zvířata odčervujte.
  • Pokud vám zbyde v plechovce jídlo pro zvířata, uzavřete je plastovým víčkem a uložte do lednice.
  • Vysávejte pravidelně koberce, aby se na nich nehromadily psí chlupy.
  • Myjte si ruce před každým jídlem, především pokud jste se dotýkali zvířete.
  • Pelíšek můžete vysypávat pelyňkovým nebo mátovým práškem, odpudíte tak případné blechy, které by se v pelíšku chtěly usadit. Pelíšky pravidelně perte. Každodenním vysáváním prostoru kolem pelíšku odstraníte dospělé blechy i jejich larvy. Po každém vysátí vyklepejte obsah vysavače do popelnice. 
  • Použité kočičí toalety umisťujte mimo dosah dětí. Po jejich úklidu si vždy důkladně umyjte ruce. Kočičí výkaly jsou nositely toxoplazmózy a toxokariózy (způsobuje částečnou ztrátu zraku nebo dokonce slepotu).
  • Nebezpečnými přenašeči jsou i obyčejné mouchy, které mohou přenášet zbytky výkalů. Proto je dobré mít v letním období v oknech sítě proti hmyzu a uzavírat potraviny do dóz s víčkem. Mouchy můžete odpuzovat i bylinkami v oknech. Platí na ně máta a řebříček. Tyto bylinky rozvěšujte usušené po domě.
  • Pokud se stane, že vám zvíře znečistí močí či výkaly koberec, místo důkladně vyčistěte. Od zápachu vám pomůže posypat postižené místo jedlou sodou.
  • Buďte ohleduplní i k ostatním lidem venku. Po svém psovi vždy uklízejte výkaly. Noste u sebe raději více silonových sáčků. Poslouží vám jako ochranné rukavice a obal zároveň.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve