Bojovnice pestrá je nenáročná akvarijní ryba, o kterou zvládne pečovat i začátečník

 Mazlíčci 
16. prosince 2017 07:55 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Betta je zajímavá rybka s krásně zbarvenými ploutvemi Shutterstock
Rádi byste své ratolesti pořídili akvarijní rybičku, ale nechcete její péči věnovat příliš mnoho času? Zkuste Bojovnici pestrou! Je to aktivní, zajímavá rybička, která má atraktivně zbarvené a tvarované ploutve.

Bojovnice pestrá nebo-li betta bojovnice pochází z Asie, kde žije v bažinách a močálech dnešních rýžových plantáží. Do České republiky se většinou dováží z thajských pěstíren. Bojovnice dorůstá zhruba do délky šest centimetrů a dožívá se až tří let.

Samci jsou oproti samicím mohutnější, mají delší a pestřeji zbarvené ploutve. Snad jedinou nevýhodou chovu bojovnic je to, že jsou silně agresivní vůči jedincům stejného druhu. Samci se díky této vlastnosti v Asii dokonce využívají na rybí zápasy. Takový duel většinou končí smrtí nejméně jednoho z bojovníků.

Soužití bojovnic připomíná italské manželství

Samec bojovnice tak musí být v akváriu rozhodně jen jeden. Můžete mu ale dopřát společnost několika samiček. Chovatelé totiž doporučují, že byste jich měli pořídit více, neboť jednu by samec napadal a nakonec uštval. Za ideální se považují nejméně tři samičky na jednoho samce.

Tolika rybám ale musíte poskytnout dostatečný životní prostor s množstvím úkrytů. I samice se totiž vzájemně napadají. Chovat samozřejmě můžete i jednu rybu, pro ně se prodávají malá akvária o objemu jeden až dva litry vody. Obecně se ale udává, že jedna ryba by měla mít k dispozici alespoň deset litrů vody. Akvárium by ale rozhodně nemělo být kulaté, ryba se v něm totiž špatně orientuje. O výběru akvária jsme psali zde.

Bojovnice nevyžaduje každodenní péči

Bojovnice dýchá kyslík na hladině vody, nepotřebuje tak v akváriu zařízení na obměnu vzduchu. Musíte ho koupit jen tehdy, pokud bojovnici chováte s jinými druhy akvarijních rybiček. S některými se totiž snese, třeba s čichavci, neonkami nebo pancéřníčky. Ideální teplota pro chov bojovnic je 24 až 27 stupňů Celsia. Do akvária byste proto měli dát topné tělísko a teploměr pro kontrolu teploty.

Bojovnice v přírodě žije ve stojaté vodě. Vodu v akváriu byste jí měli čistit ideálně jednou týdně. Odkalí se a odebere se třetina vody, kterou nahradíte několik hodin odstátou vodou. Pokud se bojovnice necítí v akváriu dobře, je nemocná nebo má chladnou vodu, barva z jejího těla vybledne.V akváriu by neměly chybět živé rostliny ani přírodní dekorace a úkryty.

Ani krmení není žádná věda. Bojovnice je všežravec a zakoupíte-li pro ni speciální krmiva - vločková, granulovaná nebo třeba sušené komáří larvy, bude to úplně ideální.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47