Dostali jste zvíře jako nevhodný dárek? Nevypouštějte ho do přírody!

 Mazlíčci 
26. prosince 2017 07:33 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Králíček by v zimě v přírodě těžko přežil Shutterstock
Přestože se nedoporučuje nadělovat zvíře pod stromeček, spousta lidí se k takovému kroku uchýlí. Jenomže nový majitel nemusí sdílet nadšení pro mazlíčka a najednou přemýšlí, jak se ho zbavit! Dobrým nápadem není vypouštět ho do přírody, kde ho v zimě čeká jistá smrt!

Vesměs oblíbeným zvířetem jsou psi a kočky, které u obdarovaného většinou zůstanou, a pokud ne, skončí v útulku nebo u někoho známého. Existuje ale mnoho dalších zvířat, kterých už se zbavuje hůř a po jejich darování nikdo dvakrát neprahne.

Trefa vedle

Týkat se to může třeba křečků, králíků, rybiček, ale i exotických papoušků. Stává se, že nechcete kupovat psa, a tak myslíte, že dítě uchlácholíte právě něčím menším nebo méně náročným na péči. Jenomže po pár dnech zjistíte, že to byla trefa vedle.

Zrovna ale zažeňte myšlenku na to zvíře vypustit do přírody. Pro řadu druhů je to jistý rozsudek smrti, a to především v zimě. Andulka, králík, ale třeba i želva nebo fretka normálně v přírodě žijí, ale ne uprostřed zimy!

Vhodné není jít ani do útulku nebo na záchrannou stanici. Obdobná zařízení mají co dělat s pravidelnými klienty a zvířaty, která někdo opravdu vyhodil ven. Záchranné stanice se navíc v zimě starají o zesláblé ptáky, nezazimované ještěrky nebo netopýry a uštvané srnky. Nevhodnou variantou je i darování do nejbližší zoologické zahrady.

Nejlepším postupem je, že mazlíčka vrátíte tam, kde jste ho koupili. Pokud ho vrátíte rychle, neměl by s tím být problém. Platí to pro chovatele i v obchodě, obzvlášť pokud si dárce nechal účtenku. S vrácením ale neotálejte, protože čím déle zvíře v jiných podmínkách je, tím více se bude bude původní majitel vrácení vyhýbat kvůli obavám z přinesení infekcí.

Skupiny chovatelů

Pokud je zvíře z útulku, potom je vrácení snadné a bývá i ve smlouvě. Pokud jste němou tvář získali od někoho, s kým se domluvit nepůjde, jsou i další možnosti. Otevřete internet a hledejte skupiny chovatelů, ať už jsou to teraristé, papouškáři, akvaristé a podobně a zvíře mu nabídněte. Jednejte však slušně a nepoužívejte žádné vydírání, které stejně nikoho nepřesvědčí.

Dalším řešením je nabídnout zvíře chovatelskému kroužku v domě dětí a mládeže, v nějakém zookoutku v zařízení pro seniory nebo podobné instituci. Bývají vítaná terarijní zvířata, hlodavci, ale i papoušci. Někdy si je i některý člen vezme domů. Poslední možností je inzerát. Využít můžete bezplatné inzertní stránky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve