Zkuste doma chovat cvrčka. Proč si tohoto hlasitého společníka zaručeně oblíbíte?

 Mazlíčci 
24. února 2018 14:01 / Jan Novák
  2
📷
4 fotografie v galerii
Cvrčka nemusíte chovat jen jako krmivo pro jiná zvířata Shutterstock
Chcete-li doma chovat cvrčky, ať už pro jejich typický hlasitý projev nebo například jako krmivo pro jiné své domácí zvíře, můžete si vybrat z několika druhů.

Chov cvrčků není náročný na čas

Chov cvrčků je u všech druhů víceméně stejný a není příliš náročný. Stačí, když jim denně věnujete jen několik minut. Cvrček není jediným krmným zvířetem, které můžete doma mít i pro radost, jak jsme psali zde.

Pro chov si můžete vybrat cvrčky domácí, kteří jsou velmi produktivní a patří mezi méně hlučné druhy, ale také mají dlouhý životní cyklus. Z hlediska chovu je velmi podobný také cvrček dvouskvrnný, který je však naopak poměrně hlasitý.

Pro ty, kteří se bojí náročnosti chovu cvrčků, bude pravděpodobně nejvhodnější cvrček krátkokřídlý, který je sice menší, ale zato poměrně odolný a méně náchylný na nevyhovující podmínky.

Pozor na vývojová stádia hmyzu

Můžete chovat všechna vývojová stádia pohromadě v jedné větší nádobě, což je však vhodné pouze při malém množství cvrčků, nebo můžete založit chov rozdělený podle vývojových stádií, což je zase náročnější na obhospodařování, čištění a také na prostor.

Cvrčci mají rádi teplo, ideální je teplota kolem 30 stupňů Celsia. Zpravidla tedy bude třeba cvrččí bydliště vytápět.

Příbytek cvrčků musí být vzdušný

Cvrčky můžete chovat v nádobách s různými rozměry a z různého materiálu, velmi vhodné jsou skleněné nebo plastové nádoby s víkem. Musí být ale dobře odvětrávané, takže se hodí třeba jemné pletivo nebo síťka.

Do nádoby vložte na stojato kartonová plata od vajec a dno nechte buď čisté, nebo jako podklad použijte písek, nebo případně lignocel, který je běžně k dostání v potřebách pro domácí mazlíčky.

Potravu koupíte ve zverimexu

Jako potravu je nejvhodnější využít speciální krmivo pro cvrčky ze zverimexu nebo lze použít i směs vytvořenou doma například z otrub, ovesných vloček a psích granulí. Rádi mají i ovoce, třeba jablka, a listovou zeleninu.

Na pití pro cvrčky je vhodné použít například mokrý molitan v mističce, přičemž takovouto napáječku nesmíte zapomenout denně vyčistit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008