Mazlíčky jsme přešlechtili tak, že mají těžké zdravotní problémy

 Mazlíčci 
16. března 2018 08:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Německý ovčák má kvůli klesající páteři potíže s kyčlemi a míchou Pixabay
Lidská touha po dokonalosti je důvod toho, proč jsme zničili většinu psích plemen šlechtěním. Nejhůř zřejmě dopadl anglický buldok, který už ani není schopný kopulace a feny mají obrovské problémy při porodu. Je to vysoká cena za krásu na výstavách.

Jezevčík s krátkýma nohama, bulteriér s typickým čumákem nebo francouzský buldoček se spláclým čenichem. Tak přece vypadali odjakživa. Nebo ne?

Ne, většina plemen se razantně změnila i přesto, že teď trpí závažnými zdravotními problémy. To je cena za lidskou domýšlivost.

Například německý ovčák má dnes problémy s míchou a klouby kvůli tomu, že na výstavách bodovali psi, kteří měli páteř lehce se svažující k zadním nohám.

Zpocený bernardýn

Stejně tak se cenil mohutný bernardýn s hebkou hustou srstí, takže dnes lze tento druh psa jen málokdy využívat k práci. Je přešlechtěný tak, že se ihned zapotí a přehřeje.

Francouzský buldoček s roztomile rozpláclým čumákem svému vzhledu "vděčí" za těžké dýchací problémy, stejně jako mops nebo boxer. Jak často chodit se psem na preventivní prohlídky, si přečtěte zde

Stejně tak charakteristický znak jezevčíků – krátké nožky nebyly jejich přirozeným znakem, nýbrž znakem získaným na základě vyšlechtění.

Buldok by nepřežil

A takový anglický buldok by bez člověka už asi ani nepřežil. Toto plemeno má totiž velké problémy při plození potomků.

Většinou potřebuje oplodnit inseminací a porod obvykle probíhá císařským řezem. Navíc pak je nutné fenu hlídat při kojení, aby štěňátka nezalehla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008