Klíšťata se začínají probouzet. Jaká metoda ochrany je pro vašeho mazlíčka nejvhodnější?

 Mazlíčci 
08. dubna 2018 10:53 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte klíšťata, aby se přisávala na vašeho psa Shutterstock
Kromě toho, že jsou klíšťata odporná zvířata, znamenají pro psy, ale zrovna tak pro jejich majitele, řadu nebezpečí v podobě závažných nemocí. Svého psa, ale vlastně i sebe, proto začněte chránit už teď. Metod je hned několik.

Neustále vyndávat zahryznutá a krví nasáklá klíšťata je jedna věc, ale věděli jste, že stejné nebezpečí, jako hrozí vám, hrozí i vašemu psímu kamarádovi? Klíšťová encefalitida u psů propuká sice jen zřídka, ale pokud se objeví, má velmi vážný průběh a pokud zvíře přežije, velmi dlouho se následně léčí. Zrovna tak lymská borelióza, která se u psů projevuje především zánětem kloubů.

Ochrana se nesmí podcenit

Jakmile se rozhodnete, že psa chránit proti klíšťatům nebudete a že mu raději jednou za čas nějaké to klíště vykroutíte, ještě jednou se zamyslete. Riziko, že váš pes onemocní jednou ze zmiňovaných chorob sice není tak vysoké, jako u člověka, ale na druhou stranu s vámi pes žije v jedné domácnosti a nakažené klíště, které do bytu či domu přinese, může způsobit závažné onemocnění vám, nebo vašim dětem. Pes by se měl ale i pravidelně odčervovat, o čemž jsme psali zde.

Obojek ochrání na celou sezonu

Proti klíšťatům se nejčastěji pořizuje plastový obojek, který psu nijak nevadí. Nastaví se dle velikosti vašeho psa a zbytek se odstřihne. Obsahuje látky, které parazity odrazují od přisátí a když se náhodou nějaké klíště přece jen zakousne, během chvilky zemře. Obojky nejsou stoprocentní, pár klíšťat se někdy stejně přisaje, ale jestli jsou to čtyři za celou sezonu, bez obojku by jich byly desítky – tím spíš, pokud se často pohybujete v lese či na louce. Navíc funguje nejen proti klíšťatům, ale odpuzuje i blechy, komáry nebo jiný bodavý hmyz.

Při výběru se soustřeďte na to, kde se váš pes pohybuje. Některé obojky totiž nesmí přijít do kontaktu s dětmi, s jinými pes nesmí do jakékoliv vodní plochy, ve které se nacházejí živé organismy a ryby, další zapáchají nebo práší. Zkrátka vždy je dobré si dopředu přečíst recenze a příbalové letáky. Obojek dokáže psa ochránit většinou po celou sezonu, tedy kolem osmi měsíců.

Antiparazitní kapka spon on

Množství dávky se odvíjí od váhy psa a kape se přímo na srst většinou ve dvou místech – za krkem a nad ocasem. Pro někoho je aplikace mnohem pohodlnější, protože nemá dobré zkušenosti s obojky, které mohou důsledkem špatného výběru zapáchat či „drobit“.

Po aplikaci kapky se pes nesmí krátkou dobou koupat a prvních pár dní jsou ošetřená místa poněkud mastná. Je to ale záležitost pár dní. Účinek je stejný jako u obojků, ovšem s tím rozdílem, že jedno ošetření brání psa většinou jen po dobu 4 týdnů a poté je nutné aplikaci opakovat. To se může celkem prodražit.

Tablety jako pamlsky

Celkem novinkou na trhu jsou i tablety proti ektoparazitům, tedy klíšťatům, blechám a roztočům. Velkou výhodou polykacích tablet je, že pes nemá žádná omezení, která se ho týkají s obojkem či antiparazitní kapkou, a hlavně, že mají mnohem nižší obsah účinné látky, takže pes do sebe zbytečně nedostává víc chemie, než potřebuje.

Tablety skvěle chutnají a pes je sní s chutí jako pamlsek. Účinek je však rovněž krátkodobý, a to po dobu jednoho měsíce. Navíc se klíště musí přisát, aby účinná látka začala fungovat a klíště hubit, takže není vyloučen přenos infekce.

Přírodní metody

Pokud jste nakloněni životu bez zbytečné chemie a důvěřujete síle přírody, můžete vyzkoušet i přírodní metody. K dostání jsou i obojky na bázi éterických olejů, jejichž vůně klíšťata odpuzuje – jako například levandulový, citronový či eukalyptový. Řada majitelů také nedá dopustit na česnek, který pravidelně přidává svým psům do stravy. S žádnou přírodní metodou ale většinou nedocílíte takových výsledků, jako s ostatními ochrannými metodami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47