Línání psů je běžné. Nadměrné pouštění chlupů ale může značit i vážné nemoci

 Mazlíčci 
12. dubna 2018 08:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Línání psů nelze zastavit, ale lze ho omezit Shutterstock
Na jaře a na podzim většina pejsků začne línat a jejich chlupy občas zamoří doslova celý byt. Správnými metodami lze tento problém eliminovat. Majitelé pejsků by si však měli dávat pozor, zda jejich miláček netrpí nadměrným línáním - to by totiž mohla být předzvěst daleko vážnějšího zdravotního problému.

Každý majitel psa by měl umět rozlišit, co je normální línání a co je už problém. Pejsci se podobně jako jiná zvířata potřebují dvakrát ročně zbavit staré srsti a nahradit ji novou. A to bez pouštění chlupů nejde. Jde o třífázový proces, kdy srst naroste do určité délky - dle plemene a typu srsti, potom se růst zastaví a po určité době jsou chlupy, které odumírají, vytlačeny srstí novou.

V procesu línání srst nápadně vypadává, a to hlavně u psů chovaných venku. Vypadávání srsti začíná od zadní části těla dopředu. Srst vypadává postupně tak, že nevznikají holá místa. Zbystřit byste měli až ve chvíli, kdy línání přeroste určitou mez.

Co už není normální

Pokud srst vypadává velmi snadno, oproti tomu se ale velmi pomalu obnovuje, značí to už problém, kterému byste měli věnovat pozornost. Normální není ani to, když na těle psa vznikají lysá místa. Zbystřete i ve chvíli, kdy je samotná kůže zarudlá, strupovitá, jeví známky plísně nebo je hrubá.

Za nadměrným línáním může být hned několik faktorů. Často jde jen o špatnou výživu. To lze vyřešit poměrně snadno - pořiďte svému mazlíčkovi kvalitní krmivo s vyváženým poměrem vitaminů, minerálů a dalších živin.

Velké vypadávání srsti ale může znamenat i vážné zdravotní problémy. Může ho totiž způsobit také onemocnění trávicího traktu, štítné žlázy, špatný metabolismus, nádory, bakteriální nebo virová onemocnění kůže, plísně nebo paraziti. Na vině může být dokonce i stres. O tom, jak poznat, že váš pes trpí stresem, jsme psali zde. Průvodním znakem neobvyklého línání je rovněž změna kvality srsti. Srst je bez lesku, je vysušená a láme se. Pokud línání u psa vybočuje z normálu, je nutné vždy navštívit veterinárního lékaře.

Jak běžné línání minimalizovat

Svou srst shazují čas od času všechna psí plemena, některá dokonce línají celoročně (např. němečtí ovčáci). Naopak najdete i takové rasy, které nejsou k línání tolik náchylné (např. pudlové). Zcela zastavit línání nelze, ale můžete ho správným přístupem alespoň výrazně omezit.

Kvalitní krmivo

Základem je poskytnout pejskovi kvalitní krmivo. Levná psí krmiva obsahují plnidla, jako je kukuřice nebo obilí, která jsou pro psy těžko stravitelná. Raději vybírejte takové psí krmivo, jehož hlavní složkou je maso. Pozor si dejte hlavně na krmivo vyráběné z odpadu, o kterém jsme psali zde.

Dodejte psovi olej

Přidávejte vašemu psovi do jídla olivový nebo lněný olej. Ideální dávka je jedna kávová lžička (5 ml) oleje na každých 4,5 kg tělesné váhy vašeho pejska. Tyto oleje obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zklidnit zanícenou kůži, snižují výskyt lupů a zlepšují celkovou kvalitu struktury srsti.

Zdravé pamlsky

I když se ví, že pejsek by si neměl pochutnávat na lidské stravě, existují i výjimky. Když mu jednou za čas podáte kousek jablka (bez jadérek), banánu, okurky nebo vařeného libového masa, jenom mu tím prospějete. Jde o potraviny bohaté na tekutiny a také obsahují důležité živiny, které mají pozitivní vliv na srst. Pomáhají ji udržet hladkou a lesklou a přispívají k omezení jejího vypadávání. Nezapomínejte ale, že pouze 5 - 10 % denního jídla vašeho psa by měly být pamlsky jakéhokoliv druhu – zbytek by mělo být vysoce kvalitní krmivo pro psy.

Pečujte o psí srst

Pravidelně kartáčujte srst svého psa. Kartáčování odstraňuje nadměrnou a uvolněnou srst a pomáhá rovnoměrně rozprostírat přirozený kožní maz do srsti, čímž ji udržuje na místě. Pro hladkosrstá plemena s krátkými chlupy použijte štětinový kartáč, na psy se středně dlouhou nebo kudrnatou srstí můžete použít vyčesávací kartáč a psy s dlouhou srstí a hustou podsadou upravujte hřebeny.

Speciální nástroje

U psů náchylných k nadměrnému línání používejte nástroje pro obnovu srsti. U krátkosrstých plemen můžete pro odstranění vypadaných chlupů použít gumový masážní kartáč. Psi s dlouhou nebo hustou srstí budou spíše potřebovat nástroje, jako je hrablo nebo trimovací hřeben.

Pravidelná koupel

Pravidelně svého psa koupejte. Díky pravidelným koupelím se pes zbaví větší části uvolněné srsti ve vaně (nebo venku) místo toho, aby vypadané chlupy zanechal na vašem koberci nebo gauči. Nicméně i příliš časté koupání může způsobit vysychání kůže, které vede k vypadávání chlupů. Zjistěte si, jak časté koupele jsou doporučované pro rasu vašeho psa, nebo se poraďte se svým veterinářem.

Pozor na blechy

Kontrolujte, zda váš pes nemá blechy. Psi, kteří mají problémy s blechami, se neustále drbou, což zapříčiňuje vypadávání chlupů. Chraňte svého psa před blechami, abyste předcházeli potížím se zanícenou kůží, lupy a nadměrným línáním.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47