Rozloučení s domácím mazlíčkem nemusíte nechávat na veterináři

 Mazlíčci 
16. dubna 2018 12:15 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednou z možností je uložení do hrobečku na zvířecím hřbitově Internet
Oblíbený pes, kočka, morče či papoušek vám dělají léta radost, ale jednou se jejich čas naplní. Jelikož jde mnohdy o členy rodiny, budete se chtít s nimi důstojně rozloučit. Možnosti, jak naložit s jejich tělesnou schránkou, máte v zásadě tři.

První z nich je pro většinu chovatelů nepředstavitelná - že by tělo jejich milovaného mazlíčka (o výběru domácích zvířat jsme psali zde) skončilo u veterináře. Ten ho převeze k likvidaci do kafilerie, kde tělíčko spálí spolu s odpady z jatek. V zimě, kdy je promrzlá půda, se to ale jeví jako rozumná varianta, neboť pochovat mazlíčka na vašem pozemku bude obtížné.

Pohřeb do země reguluje zákon

Uložit zvířátko do hrobečku na zahradě u domu či chaty si přejí zejména děti. Musíte při tom ale splnit podmínky dané vyhláškou ministerstva zemědělství. Uhynulé zvíře musí být pohřbeno nejméně 200 metrů od vodního zdroje, nejméně 100 metrů od domu nebo chaty a nejméně 50 metrů od hranice sousedního pozemku. Tělo musí být zahrnuto nejméně 50 centimetrů vysokou vrstvou zeminy. Místo musí být označeno a musí být zajištěné proti vniknutí zvířat.

Na vesnici lidé využívají své pozemky, ve městě volí zvířecí pohřebiště. Uložení mazlíčka tam ale něco stojí. Konečná částka záleží na vaší náročnosti. Pokud chcete náhrobní kámen či třeba obřad se smutečním řečníkem, cena se vyšplhá i přes 10 000 korun.

Řešením může být kremace

Pro mnohé lidi zejména ve městech může být řešením kremace. Před několika lety začaly vznikat specializované společnosti, které nabízejí, že se o tělesné pozůstatky domácích mazlíčků s pietou postarají. Na rozdíl od kafilerie v krematoriu proběhne zpopelnění důstojným způsobem.

Zvíře je nejprve uloženo v chladicím boxu. V den pohřbu se s ním můžete rozloučit v klidu v obřadní síni. Podobu pohřbu si určíte po dohodě s krematoriem sami. Popel pak můžete uložit do hrobu nebo rozprášit na loučce či na oblíbeném místě vašeho domácího mazlíčka. Někteří lidé si dokonce malé množství popela milovaného psa nebo kočky nechávají uzavřít do malých šperků, které jako vzpomínku na svého přítele nosí stále u sebe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47