Ničí vám kočka doma nábytek? Poradíme, jak ji to jednoduše odnaučit

 Mazlíčci 
20. dubna 2018 08:27 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kočky dokáží nábytek doslova zlikvidovat Internet
I zapřísáhlé milovníky koček umí pořádně naštvat, když jejich mazlíček v bytě poškrábe nábytek. Tomuto zlozvyku podléhají kočky docela běžně. Naštěstí existují možnosti, jak je to odnaučit.

Kočka je schopná zničit svými ostrými drápky prakticky cokoliv - židli, pohovku, skříň i dveře. Pokud jí to nechcete tolerovat, je třeba co nejdříve zasáhnout. Naštěstí pro vás máme dobrou zprávu - můžete ji to odnaučit.

Škrábání je pro kočky naprosto přirozené. Ve volné přírodě si tak mimo jiné označují svá teritoria a odstraňují odumřelé buňky z drápů. Je ale třeba kočku přesvědčit, že k tomuto instinktu musí začít využívat jiné předměty, třeba kočičí škrabadlo.

Škrabadlo

Pokud jste si všimli, že váš kočičí miláček má potřebu škrábat po všem, co mu přijde pod drápky, je třeba mu nabídnout vhodnou alternativu. Ideální je pořídit kočce škrabadlo. Na tom se může bez problémů vybít.

Trh nabízí nepřeberné množství škrabadel, kočky milují například ty ve tvaru stromu, po kterém mohou i šplhat. Kočky jsou chytré a je tak pravděpodobné, že samy obrátí svou pozornost na nové škrabadlo a přestanou vám ničit vybavení bytu.

Ochraňte nábytek a zkraťte drápky

Pokud i přes škrabadlo nepřestává kočka po nábytku škrábat, zkuste ho zamaskovat něčím, co nemá ráda. Můžete použít například hliníkové nebo plastové fólie. Je jasné, že toto řešení moc parády v bytě neudělá, ale snad vás uklidní, že je to jen na čas. Brzy by mohla kočka zaměřit svou pozornost na škrabadlo.

Na přechodnou dobu, než si kočka zvykne po nábytku neškrábat, můžete riziko zničení vašeho vybavení eliminovat i tím, že kočce jednoduše zkrátíte drápky. Tuto činnost je ale třeba provádět pravidelně.

Láhev s vodou

Tato metoda se možná zdá být poněkud tvrdá, ale řada chovatelů na ni nedá dopustit. Radí mít po ruce láhev s čistou vodou a pokaždé, když kočku při škrábání nábytku přistihnete, máte na ni trochu vody vystříknout.

Údajně je to velmi účinný prostředek, jak kočce dát jasně najevo, že škrábání netolerujete. Dejte si však pozor na to, aby kočka měla vodu spojenou s lahví, a ne s vámi. Musí to být pro ni "nečekaný" trest, voda je pro ni velmi nepříjemná.

Navoňte nábytek

Vyzkoušet můžete i další způsob, který spoléhá na jemný kočičí čich. Kočky totiž nemají rády citrusové vůně. Toho můžete využít a nábytek posprejujte osvěžovačem vzduchu.

Kočce bude aroma natolik vadit, že si najde raději jiné příhodné místo - ideálně právě škrabadlo. Na něm si může své drápky brousit od rána do večera.

Odpuzující sprej

Pokud žádný z popsaných tipů nepomůže, existuje ještě jedno řešení. Pořiďte si ve zverimexu speciální sprej, který odpuzuje kočky.

Tím pak nábytek postříkejte a kočka se mu stoprocentně vyhne širokým obloukem. K dostání jsou i spreje, které naopak kočkám voní. Ten můžete použít na škrabadlo a kočku k němu tak nalákáte. Úspěch je prakticky zaručen.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47