Čištění análních žlázek u psů. Proč někteří psi smrdí a jiní ne?

 Mazlíčci 
12. května 2018 12:43 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zanícené anální žlázky představují zdravotní komplikace Shutterstock
Řitní žlázky jsou často diskutovaným tématem mnoha majitelů psů. Přitom jsou psi, kteří s jejich vyprazdňováním nemají žádný problém. Jsou ale i tací, kteří se trápí celý život a problémové vyprazdňování análních žlázek u nich vede až k ošklivým zánětům a operacím. Jak o žlázky pečovat, abyste nemuseli skončit na veterině se psem v narkóze?

Anální žlázky, neboli paraanální pachové váčky, jsou párový orgán, který je uložen pod ocasem po stranách řitního otvoru psa. Jedná se o pachovou žlázu, která obsahuje silně zapáchající tekutinu. Za normálních okolností odchází tekutina spolu se stolicí, ale pes ji může rovněž vypouštět při strachu.

V případě, že se anální žlázky ucpou, nebo se vytvoří absces (který se objeví přímo ve žlázách), nastane problém a samovyprazdňovací funkce přestává fungovat. Na vině může být několik faktorů, mezi které patří například: zácpa, málo častá stolice, řídká stolice či nedostatek pohybu. Jak problém včas poznat a jak ho řešit?

Jak poznat, že se něco děje

Pokud se anální žlázky přeplní, nebo dojde ke zhoustnutí sekretu, pes najednou začne pociťovat značný diskomfort, který začne řešit po svém. Psa může současně doprovázet svědění na různých místech na těle, jako například na hřbetě u kořene ocasu. Při vykusování těchto míst si může přivodit další kožní problémy. Nejčastějším příznakem ucpaných análních žlázek je však typické „sáňkování“, kdy pes jezdí zadkem po zemi a snaží se nahromaděného sekretu zbavit.

Když to dojde až k zánětu

Sekret, který se usazuje ve žlázkách, se chová velmi agresivně a pro psa je nebezpečný. Pokud nedojde včas k jeho vyprázdnění, může se nadále zhušťovat, což může vyústit až k úplnému ucpání žláz. Vyústěním všeho je zánět žlázek a někdy i tvorba píštělí (hnisavé ranky do kůže vedle řitního otvoru).

Proto jakmile zpozorujete některé příznaky, nechte psa odborně vyšetřit veterinářem, který zjistí fázi onemocnění. Žlázky vašemu psu vyčistí a v případě zánětu jej přeléčí antibiotiky. U problematických případů může následovat i operativní odstranění análních váčků.

Jak psu pomoci doma

Pokud má váš pes s análními žlázkami problém, rozhodně je budete muset začít pravidelně čistit a sekret z nich mechanicky odstraňovat. Vždy si ale nechte správný postup ukázat u veterináře, abyste psu neublížili a od problémů mu skutečně pomohli. Jak psa přesvědčit, aby se nebál k veterináři, jsme psali zde.

Postup není složitý. Nadzvedněte psovi ocas a palcem a ukazováčkem zmáčkněte prostor za řitním svalem a prsty posuňte kousek k řitnímu otvoru. Tento pohyb opakujte zhruba třikrát. Vezměte si ale raději gumové rukavice a mějte při ruce kapesníčky nebo lépe ručník – při silném znečištění může tekutina ze žlázek doslova stříkat. Lepší je tudíž pracovat ve vaně a psa pak rovnou vykoupat.

Preventivně neodstraňovat

U psů, kteří nemají v této oblasti žádné problémy, se nedoporučuje žlázky preventivně vyprazdňovat. Žlázky to totiž stimuluje k tvorbě dalšího sekretu, což může vést k pozdějšímu vzniku problémů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47