Koupání psů má svá rizika. Co vašemu mazlíčkovi hrozí?

 Mazlíčci 
12. června 2018 13:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Časté koupání pejskům moc neprospívá Shutterstock
Máloco kolem pejsků budí takové vášně jako koupání. Výrobci psích šamponů tvrdí, že je dobré pejska pořádně vykoupat alespoň jednou za měsíc. Veterináři ale obvykle nesouhlasí a varují před riziky, která s sebou koupel přináší.

Nejrizikovější je prý koupání pejsků, kteří mají rovnou a hladkou srst - tato zvířata přílišné odmašťování zrovna moc dobře nesnášejí. Pokud budete tyto pejsky koupat příliš často, hrozí, že jejich kůže ztratí přirozenou schopnost se sama odmašťovat. Navíc můžete porušit mikroflóru kůže. Psí srst obsahuje totiž i neškodné bakterie, některé jsou dokonce prospěšné. Podle veterinářů by tak lidé měli psy koupat šamponem co nejméně.

Když už je koupel psa nutná, nezapomeňte dodržovat pár zásad. Nikdy nepoužívejte na své čtyřnohé miláčky lidské šampony - mají jiné složení a mohou kůži psa podráždit. Pokud nemáte po ruce speciální psí šampon, použijte maximálně jemný dětský šampon. A pokud má váš mazlíček nějaké kožní potíže, vždy se poraďte s veterinářem. Ten vám řekne přesně, jaký přípravek zvolit. Pejskovi můžete dopřát i psí lázně - o tomto tématu jsme blíže psali zde.

Jak udržet čistou srst

Nejlepším způsobem, jak očistit srst vašeho miláčka, je otírání vlhkým hadříkem. Ten samozřejmě můžete prát, jak často uznáte za vhodné. Pokud se vám zdá, že pes trochu zapáchá, je dobré použít na jeho „umytí“ octovou vodu. V octové vodě ho však nekoupejte a postupujte stejně jako při každodenním čištění psí srsti po návratu z procházky.

Praktický návod, jak vykoupat psa

Vše potřebné si připravte na jedno místo, než začnete psa koupat. Také byste se na to měli správně obléknout, protože se namočíte.

Budete potřebovat:

  • dostatek ručníků
  • protiskluzovou podložku či rohož do vany
  • psí šampon

Postup:

Jeden ručník umístěte přes okraj vany, aby voda nestékala na zem. Zbytek ručníků použijte na sušení psa. Do vany dejte protiskluzovou podložku.

Naplňte vanu vlažnou vodou, horká voda poškozuje psům kůži, zvláště tehdy, když má pes krátké chlupy. Zásadně mějte vodu už napuštěnou, když psa do vody dáváte, v opačném případě to psovi působí zbytečný stres. Ve vaně ho odměňte nějakým oblíbeným pamlskem.

Psí šampon lze rozpustit ve vodě, ušetří vám to čas. Psa ve vaně zabezpečte vodítkem. Prodávají se speciální vodítka, která se ke stěně v koupelně přisají tzv. přísavkou. Pes vám pak z vany nevyskočí.

Důkladně svého psa namočte a ujistěte se, že je jeho srst skutečně mokrá. Začněte ho mydlit od krku směrem dolů a dozadu k nohám. Pomocí prstů rozšiřujte šampon po jeho srsti a vetřete ho i do kůže. Hlavu umývejte až na závěr. Kolem uší a očí nepoužívejte žádné mýdlo, jedině šampon bez slz určen pro pejsky. Použijte mokrý ručník nebo žínku a omyjte hlavu. Šampon odstraníte lépe, když bude naředěný vodou. Pokud se pejsek nebojí, drbejte ho a současně splachujte čistou vodou ze sprchové hlavice. Když se bojí, šampon z něj dostanete i kbelíkem s čistou vodou. Oplachujte do té doby, dokud neuvidíte čistou vodu bez mýdlových bublin. Opět si pomozte prsty jako při šamponování.

Nakonec zbývá pejska jen šetrně vysušit. Nejlépe je pejska sušit ještě ve vaně, abyste si v koupelně nenadělali nepořádek. Ručník umístěte přes záda psa a dejte mu povolení k tomu, aby ze sebe otřásl vodu. Krátkosrsté pejsky nemusíte nikterak dlouze sušit, jejich srst proschne i samovolně na vzduchu. Psa důkladně vysušte, zabalte ho do ručníku a chvíli držte v ruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47