Nejčastější mýty o třídění odpadu

 Ostatní 
16. května 2017 20:47 / Marie Popelková
  8
📷
2 fotografie v galerii
Třídění odpadů doprovází spousta mýtů.  Shutterstock
Češi třídí odpady rok od roku více. Přesto někteří z nich věří různým mýtům a vymýšlejí výmluvy, jen aby k barevným kontejnerům nemuseli.

Kam se starým elektrem? Je třeba z plastových lahví odstranit víčka a z papírů kancelářské sponky? Kam vyhodit dětské pleny? Třídění někdy není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a koluje o něm množství mýtů.

Plastové obaly musí být čisté

Do kontejnerů na plasty se mohou kromě PET lahví házet také sáčky, tašky, fólie i jiné plastové obaly. Nepatří do nich obaly od potravin, ve kterých jsou zbytky jídla. Častým omylem je však mínění, že musí být plastové obaly dokonale čisté. Nemusí. Velikým problémem je však mastnota. Plastovou lahev od oleje je potřeba pořádně vymýt, nejlépe přípravkem na nádobí a teplou vodou. "Pokud někdo nechce lahev od oleje vymývat, ať ji raději dá do směsného odpadu," doporučuje Lucie Paseková, která zastupuje odpadovou společnost. Nejlépe vymýt, nebo alespoň pořádně vyškrábat je třeba také plastový kelímek od jogurtu. Nikdo si však  nemusí dělat těžkou hlavu s vyhozením obalu od sprchového gelu, šamponu nebo jiného drogistického zboží. To totiž neobsahuje žádné nebezpečné látky.

Uzávěry a etikety z PETek se musí odstranit.

V některých experimentálních případech se zkouší třídění i tímto způsobem, tj. že se oddělují i vršky. S tím se ale jen tak nesetkáte. Při drcení a praní materiálu PET jsou tyto příměsy odstraněny. Takže vhazujte sešláplé PETky do kontejneru i s uzávěry.

Drobné elektro patří do směsného odpadu

Kam vyhodit starý telefon, notebook, elektronickou hračku či žehličku? Do červeného kontejneru ASEKOL. Při rozkladu spotřebičů na skládce totiž dochází k úniku nebezpečných látek, naproti tomu spotřebiče vhozené do červených kontejnerů putují přímo na speciální linku, kde se bezpečně rozeberou a až z 90 % zrecyklují. Do červených kontejnerů se vejdou spotřebiče do rozměrů 40 × 50 centimetrů, ty větší odvezte do sběrného dvora. 

Papír jako papír

Ruličky od toaletního papíru nebo papírové obaly od vajíček jsou sice vyrobeny z papíru, ale materiál byl už tolikrát recyklován, že další zpracování už není možné. Vyhoďte jej proto do směsného odpadu nebo do nádoby na bioodpad. Do klasické popelnice patří i posmrkané či jinak znečištěné papírové kapesníky, z čistě z hygienických důvodů. Totéž platí i pro dětské pleny. 

Tuba od zubní pasty a obaly od brambůrků automaticky patří do plastů

Jen málokdo ví, že obaly od zubních past nejsou zcela plastové. V tubě se ukrývá vrstvička hliníku, a tak by neměla skončit v kontejneru na plasty, ale ve směsném odpadu. Dojedli jste poslední brambůrek a chystáte se obal vyhodit do žlutého kontejneru? Prohlédněte si vnitřní stranu obalu. Pokud je stříbrná, zpozorněte a zkontrolujte, zda má na obalu symbol trojúhelníku s číslem 5 a písmeny PP. Pokud ano, můžete jej bez obav vyhodit do plastů. Pokud ne, patří do směsného odpadu.

Zrcadlo je vlastně sklo

Do skla nepatří autosklo a zlacená či pokovená skla, tedy ani zrcadlo. Pokovení způsobuje při tavení totiž značné problémy. Pece si neporadí ani s keramikou a porcelánem, i ty házejte do směsného odpadu.

Polystyren se nedává do plastů

Dává. Do plastů přijdou třeba i výplně krabic nebo krabičky, tedy termoobaly, do nichž vám v restauraci zabalí jídlo s sebou. V případě, že se polystyren použil jako stavební izolace a je na něm omítka, vyhazuje se do stavebního odpadu.

Plato od vajec patří do papíru

Nepatří. Současné technologie totiž umožňují papír recyklovat jenom sedmkrát a v případě plata od vajec nebo ruličky toaletního papíru jde vždy již o poslední uplatnění. Patří tedy do směsného odpadu nebo na kompost.

Použité papírové kapesníky do papíru

Použité papírové kapesníčky do kontejneru na papír z hygienických důvodů nepatří. Nevhazují se ani papírové pleny, které obsahují plast. „I když je drobné znečistění u plastů do jisté míry v pořádku, neplatí to při recyklaci papíru. Do modrého kontejneru by se proto neměly vhazovat mastné či zašpiněné papírové obaly,“ objasňuje Vladimír Vácha, mluvčí energetické společnosti. Do papíru nepatří ani laminovaný nebo voskovaný papír.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47