Jak zvládnout focení s novým foťákem

 Ostatní 
31. července 2017 19:17 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Fotit se zrcadlovkou je velmi pohodlné, ale ne vždy snadné Shutterstock
Máte novou zrcadlovku a těšíte se, jak s ní začnete fotit? Není to zase tak složité, ale jestli chcete jejích možností využít co možná nejlépe, je dobré řídit se alespoň základními pravidly, jak ji správně používat.

Když člověk poprvé vyrazí fotit s krásnou novou zrcadlovkou očekává, že to půjde samo a velmi snadno a že konečně dosáhne snímků, jaké vídá u profíků. Často se ale místo toho dostaví zklamání.

Expoziční režimy

To je kapitola sama pro sebe, nedá se totiž jednoduše říci “používejte především režim XY…”, protože máte každý jiné zkušenosti a každý očekáváte od vašich snímků něco jiného. Ale je dobré, když budete vědět, co který režim umí.

Plná automatika - obvykle bývá označena zeleným symbolem. V tomto nastavení dělá foťák vše za vás, o nic se nemusíte starat. Je to nejjednodušší režim, ale nutno říci, že také nejhorší. Foťák si dělá co chce a vy to nemůžete nijak ovlivnit, expoziční čas, clona i citlivost jsou nastaveny automaticky. Pokud to ale zatím neumíte, nejspíš s plnou automatikou začnete.

Scénické režimy - obrázkové symboly.
Tohle je už o něco lepší, nastavením určitého symbolu říkáte foťáku, co se chystáte fotit a on zvolí vhodné nastavení pro danou scénu.
Je to lepší, než plná automatika, ale stále ještě není možno zasahovat do toho, jakou clonu, čas a nebo citlivost si fotoaparát vybere.

Programová automatika - režim P
I zde jsou čas, clona a případně i citlivost nastaveny automaticky. Ale už máte možnost zasahovat do toho, jakou kombinaci těchto veličin přístroj zvolí. Můžete nastavovat i další funkce, jako je například vyvážení bílé barvy a podobně. 

Priorita clony - režim A, nebo Av
Jeden z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších režimů. Ručně nastavujete hodnotu clonového čísla, zatímco expoziční čas nastavuje automatika přístroje.
Nastavení clonového čísla ovlivňuje hloubku ostrosti - čím menší číslo, tím menší hloubka ostrosti. Tím víc rozmazané bude pozadí snímku.

Priorita času - režim S, nebo Tv
Funguje podobně, jako priorita clony, ale zde nastavujete čas, zatímco clona je nastavena automaticky.
Používá se všude tam, kde je pro vás důležitý čas, tedy při focení pohybujících se objektů. Krátké časy dokážou pohyb zachytit ostře, dlouhé časy naopak pohyb rozmažou.

Manuální nastavení expozice - režim M
V tomto režimu vše nastavujete ručně, automatika pro nastavení expozičních hodnot je tedy vypnuta.
Manuál využívají spíš zkušenější fotografové, skvěle s hodí při focení za neměnných světelných podmínek, kdy vám záleží na tom, aby všechny snímky byly exponovány stejně.

Automatické ostření

Dnes už nikoho asi ani nenapadne, že by to mohlo být nějak jinak. Při fotografování automaticky počítáte s tím, že bude na fotce zaostřeno přesně to, co chcete mít ostré. Aby to ale foťák dokázal, je třeba systém automatického ostření správně nastavit.

Volba ostřícího bodu

Pro správné zaostření je tohle jedna z nejdůležitějších věcí. V továrním nastavení mají všechny zrcadlovky zapnutý režim Automatický výběr ostřícího bodu. Foťák by měl na základě analýzy scény sám poznat, na jaký objekt chcete zaostřit. To zní sice hezky, ale bohužel to nemůže dobře fungovat, protože foťák memůže vědět, co přesně chcete mít ostré. Proto je automatický výběr ostřícího pole poměrně nespolehlivý.
Pokud si ale zvolíte režim Jednotlivé zaostřovací pole, máte vyhráno. Ze všech ostřících bodů, které vidíte v hledáčku, je aktivní vždy pouze jeden - může to být kterýkoliv si zvolíte. Pak stačí ostřícím bodem zamířit přesně na to místo, které chcete mít ostré a zrcadlovka nemusí o ničem přemýšlet. Prostě zaostří na to místo, na které míříte.

Režimy ostření

V tomto nastavení určujete, jakým způsobem bude zrcadlovka zaostřovat. Záleží na tom, jestli budete fotit statickou scénu, nebo objekt, který se pohybuje

AF-S, nebo ONE SHOT
Statické ostření funguje docela jednoduše. Zamíříte ostřícím bodem na požadovaný objekt, namáčknete spoušť foťáku a přístroj zaostří. Jakmile zaostří, zpravidla pípne a ostření se zablokuje. Dokud držíte spoušť namáčknutou, je ostření stále zablokované, takže dokonce ještě můžete upravit kompozici záběru.

AF-C, nebo Ai SERVO
Kontinuální, neboli průběžné zaostřování neumožňuje zablokování ostření. Autofokus je tedy stále aktivní a díky tomu dokáže zaostřovat na objekty v pohybu. Pokud tedy chcete vyfotit třeba přijíždějící auto, stačí na něj jen mířit ostřícím bodem a dokud je spoušť namáčknutá, ostřící systém na jedoucí auto stále zaostřuje i přes to, že se stále blíží k vám. Samozřejmě můžete v kterémkoliv okamžiku spoušť domáčknout a vyfotit fotku.

AF-A, nebo Ai FOCUS
Automatika, která by sama měla rozpoznat, kdy se objekt pohybuje a kdy je nehybný a sama by si měla zvolit vhodný režim ostření. Bohužel to nefunguje moc spolehlivě, takže raději doporučuji používat podle typu scény buď statické, nebo průběžné ostření.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve