Jak si doma vykostit kuře? Tento postup zvládne každý

 Ostatní 
27. srpna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vykostit kuře není tak složité, jak si myslíte. Využijete ho při přípravě rolád i velkých řízků. Shutterstock
Určitě se vám už někdy stalo, že jste buď nesehnali vykoštěná kuřecí prsa, manžel místo horních stehen přinesl celé kuře, a nebo jste celé kuře třeba výhodně koupili. Jenže co teď s ním? Pokud ho nechcete upéct v celku, nebo si chcete připravit chutnou roládu, budete ho muset vykostit.

Vykostit kuře chce trochu cvik, ale už první pokus byste mohli zvládnout na jedna mínus. Důležité je být pečliví, mít k ruce malý ostrý nůž a vědět, jak postupovat. Ze začátku vám vykoštění kuřete zabere i půl hodiny, později ho však zvládnete už za deset minut.

Kuře nechte rozmrazit

Nejlepší je zbavit kostry čerstvé, chlazené kuře. Ani mražené kuře není problém vykostit, musíte si ale připočítat několik hodin, než vám rozmrzne. Se zmrzlým kuřetem pracovat nelze. K vykošťování kuřete si připravte malý ostrý nůž. Velkým nožem nebudete schopni důkladně pracovat a na kostech vám zbytečně zůstane maso.

Kde začít?

Začněte odspoda – tedy od stehenní kosti. Kolem kosti ořízněte odspoda kůži a šlachy a po vnitřní straně stehna maso rozřízněte. Takto obnažíte kost a stehenní maso se samo uvolní až ke kloubu. Prsty maso oddělte ze všech stran.

Očistěte kosti

Nůž držte v rukou pevně, jako kdybyste jím chtěli psát. Kraťoučkými tahy odřezávejte maso kolem kloubu a poté opět po vnitřní straně rozřízněte vrchní část stehna. Na těchto místech může maso víc držet, takže budete muset krátkými tahy obřezávat kost. Dostanete se až k části, kde se stehno napojuje na trup.

Jak pracovat v oblasti trupu?

Rozřízněte kůži na prsní kosti. Pomocí prstů částečně vyloupejte maso na prsou, ale nevytrhávejte ho. Pomáhejte si krátkými řezy malého nože, které veďte naplocho těsně u kosti. Po vnitřní straně kuřete rozřízněte kůži i na křídlech, jejichž konce odřízněte. To samé poté udělejte zrcadlově.

Nakonec hřbet

Úplně poslední věc, kterou uděláte, bude oddělení kůže od kosti na hřbetu. Pracujte opatrně, abyste ji neprořízli. Takto vám vznikne čistý plát masa, který využijete především při výrobě rolád.

Nic se nevyhodí

Kostra, která vám zbyla, nikdy nebude očištěna tak důkladně, aby na ní nezbyly kousíčky masa. Stejně tak odřezky šlach, biskupa, konce křídel a stehen vhoďte do kastrolu, osolte, přidejte vodu, cibuli a kořenovou zeleninu, česnek, pepř, nové koření a bobkový list a připravte si pravý kuřecí vývar. Vyvařte ho na tuk, který poté slijte do formiček na led a vznikne vám domácí bujon, který můžete kdykoliv použít do omáček či polévek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve