Jak připravit výborné kysané zelí

 Ostatní 
31. srpna 2017 14:31 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kysané zelí se hodí k masu i samostatně. Shutterstock
Připravit si výborné kysané zelí není tak složité, jak se může na první pohled zdát. Poradíme, jak postupovat, abyste měli celou zimu co jíst a měli dostatek vitamínů.

Proč kysané zelí

Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C a dalších látek, které jsou potřebné pro naše zdraví. Kysané zelí je výborným prostředkem proti rakovině plic, jater, tlustého střeva a prsu. Obsahuje také velké množství bakterií, které mají osídlit naše střevo a dobře v něm působí.

Co potřebujeme

Zelák, čili nádobu na kysané zelí. Krouhač na zelí, sůl, cibuli, kmín. Někdo dává i jablka, ale není to vůbec nutné.

Postup

Zelí nakrouháme a po vrstvách klademe do „zeláku“. Solíme, posypeme cibulí a kmínujeme podle chuti. Důležité je, zelí důkladně mačkat. Čím více mačkáme, tím kvalitnější zelí získáme. Přebytečnou tekutinu odebíráme, ale dbáme na to, aby zelí zůstalo stále pod vodou. Během kvašení se hodí teplota kolem 15 stupňů. Po několika týdnech může být zelí i ve větším chladnu. Je vykvašené a můžeme ho konzumovat.

Doporučení

Vždycky dbáme na to, aby zelí bylo ponořené. V průběhu skladování toho můžeme docílit tak, že si svaříme potřebné množství vody se solí a po vychladnutí tímto roztokem zelí doléváme. Vodu dáváme i do štěrbiny ve víku hrnce. Voda tam zabrání přístupu vzduchu. Kvašení se tak nezvrhne v proces kažení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod