5 potravin, které vás zaručeně zahřejí v chladném počasí

 Ostatní 
01. října 2017 16:30 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Některé potraviny mají prohřívací funkci. S příchodem chladného počasí je dobré vědět, které to jsou. Shutterstock
Možná si myslíte, že v chladném počasí vás zahřeje cokoliv teplého. Opak je pravdou. Některé teplé pokrmy vás mohou dokonce zchladit a některé studené zase ohřát. Které to jsou se podívejte v našem článku.

Zázvor

V každé domácnosti by se s příchodem podzimu měl neustále nacházet zázvor, a to až do konce jara. Nejenže vám pomůže při nachlazení, ale příjemně prohřeje celé tělo, a to dokonce i když ho budete konzumovat za studena. Přidat jej můžete do jakéhokoliv bylinkového čaje, nebo ho nechat vyluhovat s citrónem a přidat med. Dopřát si ho ale můžete i v podobě domácích bonbonů, sušeného zázvoru nebo zázvorových sušenek.

Skořice

Toto oblíbené voňavé koření je v chladných dnech také velmi opěvované. Dokáže totiž silně prohřát a prokrvit pokožku, a to nejen preventivně, ale i při prochladnutí. Kromě své úžasné vůně má obrovskou výhodu v tom, že ji lze přidat téměř do jakéhokoliv sladkého pokrmu, jogurtu, nápoje, ale třeba i do omáčky.

Pohanka

Chuťově velmi neobvyklá obilovina, která je vhodná i při celiakii a alergii na lepek, jelikož je přirozeně bezlepková. Do těla přináší novou energii a je silně prohřívací, lehce stravitelnou potravinou, která by se v zimním období měla konzumovat alespoň 3x do měsíce.

Zahřívací koření

I koření patří k významným zahřívacím pochutinám. Nejvíce v těle zatopí například chilli, pepř, kurkuma, bazalka, oregano, rozmarýna, ale i hřebíček nebo vanilka.

Bylinkový čaj

Zkuste si připravit směs přímo na podzimní a zimní zahřátí. Můžete si ji dokonce vytvořit doma z květu heřmánku, maliníkového listu, lipového květu a čerstvých nebo sušených šípků. Přidat si do čaje můžete i zázvor a citron, ale nikdy ne do vařícího nápoje – zbytečně byste se ochudili o spoustu vitamínů. Oslaďte lžičkou medu a jako třešničku na dortu navrch nasypte špetku muškátového oříšku.

Kterým potravinám se naopak vyhnout?

Často si v chladných dnech dopřejete šálek horké kávy? Pokud na něj máte chuť, dobře, ale pokud očekáváte, že vás zahřeje, jste na omylu. Dejte si raději bylinkový čaj se zázvorem. Stejně tak vás ochladí ovocné šťávy, lesní plody, rajčata, meloun nebo okurky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47