Vykapaný jogurt je mnohem lahodnější. Hodí se nejen do misky, ale i na chleba

 Ostatní 
21. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Jakmile si jednou takto upravíte kupovaný jogurt, už nikdy ho nebudete chtít jíst jinak. Shutterstock
Jogurt, ze kterého necháte vykapat přebytečnou vodu je zkrátka o něčem jiném. Chuťově se dá přirovnat k hodně měkkému tvarohu nebo dokonce žervé. Sníst ho můžete jen tak, ale dají se z něj připravit i lahodné pomazánky, nebo poleva na dort.

Jak na to?

Na výrobě vykapaného jogurtu není vůbec nic těžkého. Kupte si velké balení bílého jogurtu a připravte si cedník, mísu a látkový kapesník, utěrku, nebo jinou textilii. Kapesníkem vyložte cedník a lžící do něj přendejte všechen jogurt. Konce kapesníku zamotejte do sebe a zatížené talířkem nechte v míse přes noc v lednici.

Nejspíš budete udiveni, kolik vody i z velmi kvalitního jogurtu vyteče už po několika minutách. Zůstane vám zhruba třetina jogurtu a zbytek objevíte v míse v podobě vody. Tu můžete vylít.

Jak jogurt využít

Nejjednodušší cestou je přendat jogurt do misky a zasypat ho čerstvým ovocem, ořechy, případně marmeládou. Nebo si ho užijte jen tak, chuť je opravdu velmi lahodná. A jelikož ani na přípravě není nic složitého, můžete si ho dělat kdykoliv se vám zlíbí. Můžete ho použít i jako surovinu při přípravě mléčné rýže, o ktré jsme psali zde.

Když už se vám omrzí mlsat ho jen tak, lehce ho osolte, nebo do něj přidejte bylinky a namažte si ho na chleba. Konzistence jogurtu je ta tam, takže si to můžete dovolit. Stačit vám budou klidně jen tři ingredience a vykouzlíte tak lahodnou a hlavně zdravou pomazánku, ne-li čerstvý sýr. Pokud milujete žervé, oblíbíte si i vykapaný jogurt. Chuťově je to podobné, ovšem vy si ho doma můžete udělat mnohem zdravější bez přídavků dalších látek a soli si dáte tolik, kolik chcete vy.

Můžete s ním ale odlehčit i řadu dezertů. Hodí se místo krému do dortů pro nejmenší, ale odlehčit jím lze například i Tiramisu. Ne, že by mascarpone nebylo chuťově dobré, ale občas se hodí si jídlo trochu odlehčit.

Obzvlášť děti milují jednoduchý nepečený dezert z piškotů (nebo máslových sušenek), ovoce a šlehačky se zakysanou smetanou. Když vyměníte šlehačku a smetanu za vykapaný jogurt, chuť bude stále výborná a snížíte dětem příjem tuků.

A když už je řeč u dětí, co takhle jim vyrobit domácí zmrzlinu? Stačí do vykapaného jogurtu rozmixovat trochu ovoce, vložit do formiček a nechat přes noc v mrazáku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008